Linkovi

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac osuđeni na smrt u istočnoj Ukrajini


Ejden Aslin, Saudun Brahim i Šon Piner (s leva) iza rešetaka u sudnici u Donjecku (Foto: AP)
Ejden Aslin, Saudun Brahim i Šon Piner (s leva) iza rešetaka u sudnici u Donjecku (Foto: AP)

Proruski pobunjenici osudili su na smrt dvojicu britanskih državljana i jednog državljanina Maroka zato što su se borili na strani Ukrajine. Sud u samoproglašenoj Narodnoj republici Donjeck zaključio je da su trojica muškaraca krivi zato što su radili na nasilnoj smeni vlasti, što je krivično delo koje se u nepriznatoj istočnoj republici kažnjava smrću. Takođe su osuđeni za terorizam i plaćeničke aktivnosti.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je da će Ejden Aslin, Šon Piner i Sadun Brahim biti streljani. Imaju mesec dana da ulože žalbu na presudu.

Separatisti tvrde da su trojica boraca "plaćenici" koji nemaju pravo na uobičajene zaštite koje pripadaju ratnim zarobljenicima. Oni su prvi strani borci koje su osudili separatisti u Ukrajini koje podržava Rusija.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleh Nikolenko kritikovao je sudski proces kao pravno nevažeći, dodajući:

"Takva suđenja koja su samo predstava stavljaju interese propagande iznad zakona i morala".

Dodao je da svi strani državljani koji se bore u ukrajinskim oružanim snagama treba da se smatraju ukrajinskim vojnicima i tretirani na isti način.

Šefica britanske diplomatije Liz Tras izjavila je da je smrtna kazna "presuda koja nema apsolutno nikakav legimitet". Džejmi Dejvis, portparol premijera Borisa Džonsona, izjavio je da ratni zarobljenici, prema Ženevskoj konvenciji, imaju pravo na imunitet kao učesnici u sukobu.

Sadunov otac Taher Sadun izjavio je za marokanski onlajn časopis na arapskom jeziku Madar 21 da njegov sin nije plaćenik i da ima ukrajinsko državljanstvo.

Rođaci Aslina i Pinera tvrde da su mladići odavno pripadnici ukrajinske vojske. Za obojicu je rečeno da žive u Ukrajini od 2018.

Trojica mladića borila su se uz ukrajinske snage pre nego što su se Piner i Aslin predali proruskim snagama u Marijupolju sredinom aprila, a Sadun je uhvaćen sredinom marta u istočnom gradu Volnovaka.

Endrju Hil, još jedan britanski borac koga su zarobile proruske snage, čeka na suđenje.

Ruska vojska tvrdi da strani plaćenici koji se bore u Ukrajini nisu vojnici i da treba da, u najboljem slučaju, očekuju duge zatvorske kazne ukoliko budu uhvaćeni.

XS
SM
MD
LG