Linkovi

Belorusija: Novinar Radija Slobodna Evropa osuđen na šest godina zatvora


ARHIVA - Tabla sa imenom i logoom Radija Slobodna Evropa na ulazu u tadašnju redakciju Radija u Moksvi, Rusija, 6. aprila 2021.
ARHIVA - Tabla sa imenom i logoom Radija Slobodna Evropa na ulazu u tadašnju redakciju Radija u Moksvi, Rusija, 6. aprila 2021.

Andrej Kuznječik, novinar beloruskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE), osuđen je 8. juna na šest godina zatvora pod strogim obezbeđenjem, optužen da je učestvovao u stvaranju ili bio deo ekstremističke organizacije.

Kuznječik, 43-godišnji otac dvoje dece, prvi put je uhapšen 25. novembra 2021. dok je vozio bicikl u blizini svoje kuće u Minsku i od tada je u pritvoru.

Nakon što je izdržao dve uzastopne administrativne kazne od 10 dana za "huliganizam", beloruske vlasti su 23. decembra 2021. godine pokrenule krivični postupak po neodređenim optužbama protiv njega, na dan kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova dodalo Belorusku službu RSE u svoj registar ekstremističkih organizacija.

Optužbe protiv Kuznječika ostale su nepoznate do kraja maja 2022. godine, zbog sudske naredbe o zabrani komentarisanja slučaja.

Prema rečima članova njegove porodice, regionalnom sudu u Mogiljovu trebalo je svega nekoliko sati za vođenje ovog slučaja 8. juna pre nego što je u presudi izrekao šestogodišnju kaznu zatvora za novinara.

Predsednik i izvršni direktor RSE Džejmi Flaj je rekao da je novinar kuće koju vodi "osuđen po smešnim optužbama na suđenju iza zatvorenih vrata, koje je završeno za nekoliko sati".

"Znakovito je da su se optužbe protiv njega pojavile tek krajem maja, više od šest meseci nakon što je prvi put uhapšen. Zahtevamo Andrejevo momentalno oslobađanje", podvukao je Flaj.

Kuznječik je jedan od trojice novinara RSE koji su trenutno zatvoreni u Belorusiji.

Sud u Minsku je 10. maja odbio žalbu Aleha Hruzdžiloviča i potvrdio kaznu od 18 meseci u zatvoru maksimalnog obezbeđenja.

Vrhovni sud Belorusije je 31. maja saslušao žalbu Ihara Losika, odbacivši je sledećeg dana i potvrdio njegovu 15-godišnju kaznu.

Beloruski servis RSE, lokalno poznat kao Radio Sloboda, sa mesečnom prosekom od preko 33 miliona poseta na svojim veb sajtovima i 59 miliona pregleda stranica, prvi je put osnovan 1954. godine i vodeći je provajder vesti u jednom od najrestriktivnijih društava u Evropi, prkoseći virtuelnom monopolu vlade nad domaćim elektronskim medijima.

Tekst je u celosti prenet sa sajta Radija Slobodna Evropa.
XS
SM
MD
LG