Linkovi

Ruski vojnik izjasnio se krivim na suđenju za ratne zločine u Ukrajini


Ruski vojnik Vadim Šišimarin na sudskom pretresu u Kijevu (Foto: AP/Efrem Lukatsky)
Ruski vojnik Vadim Šišimarin na sudskom pretresu u Kijevu (Foto: AP/Efrem Lukatsky)

Ruski vojnik optužen za ratne zločine u Ukrajini izjasnio se u sredu krivim za ubistvo nenaoružanog civila.

Vadim Šišimarin, 21-godišnji tenkovski komandat, o krivici se izjasnio na sudskom preteresu u Kijevu, u okviru prvog suđenja za ratne zločine jednom ruskom vojniku koji je učestvovao u invaziji.

Na suđenju, koje ima ogroman simbolički značaj za Kijev, Šišimarin je optužen za ubistvo 62-godšnjeg civila u severoistočnom ukrajinskom selu Čupahivka 28. februara. Ako bude osuđen, mogla bi da mu bude izrečena doživotna kazna zatvora.

Ukrajina je optužila Rusiju za zverstva i brutalnost protiv civila tokom invazije i identifikovala više od 10.000 mogućih ratnih zločina. Rusija odbacuje optužbe da napada civile i da je odgovorna za ratne zločine i tvrdi da ih je Kijev iscenirao.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je na pitanje agencije Rojters da prokomentariše suđenje odgovorio: "Kao i ranije, nema informacija i sposobnost Rusije da obezbedi pomoć je ograničena zato što nemamo diplomatsku misiju".

Komentarišući šire pitanje optužbi za ratne zločine protiv ruskih snaga u Ukrajini Peskov je rekao da Moskva smatra da je "nemoguće i neprihvatljivo upotrebljavati te izraze.

"Mnogi od slučajeva o kojima Ukrajina govori su očigledno lažni, a najgori su iscenirani, kao što su to čvrsto dokazali naši eksperti", ustvrdio je Peskov.

Ukrajinski državni tužioci navode da su Šišimarin i još četiri ruska vojnika pucali i ukrali vozilo da bi pobegli, nakon što su njihovu jedinicu napale ukrajinske snage.

Ruski vojnici dovezli su se u selo Čupahivka gde su videli nenaoružanog stanovnika na biciklu kako razgovara telefonom. Tužioci navode da je Šišimarinu naređeno da ubije civila da bi ga sprečio da obavesti vlasti o prisustvu ruskih snaga. Optuženi je, kako se navodi, pucao civilu u glavu iz automatske puške. Civil je preminuo na licu mesta.

U međuvremenu, organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč saopštila je u sredu da je zabeležila dodatne slučajeve "očiglednih ratnih zločina" koje su u Ukrajini počinile ruske snage.

U izveštaju te organizacije navodi se da su ruske snage, koje su kontrolisale veći deo regiona Kijeva i Černigova od kraja februara do marta, bile odgovorne za nasumična pogubljenja i mučenje civila i druga teška kršenja ljudskih prava.

Hjuman rajts voč je zabeležio 22 slučaja nasumičnih pogubljenja, 9 drugih nezakonitih ubistava, 6 mogućih prinudnih nestanaka i 7 slučajeva mučenja. Predstavnici organizacije su posetili 17 sela i malih gradova u regionu Kijeva i Černigova i razgovarali sa 65 osoba od 10. aprila do 10. maja, među kojima su bivši zarobljenici, ljudi koji kažu da su bili mučeni, porodice žrtava i drugi svedoci.

XS
SM
MD
LG