Linkovi

Ruski vojnik osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva civila u Ukrajini


Ruski vojnik Vadim Šišimarin tokom suđenja u Kijevu
Ruski vojnik Vadim Šišimarin tokom suđenja u Kijevu

KIJEV - Sud u Ukrajini osudio je ruskog vojnika na doživotnu robiju zbog ubistva nenaoružanog civila u selu Čupakivka, što je prva presuda za ratne zločine.

Vadim Šišimarin, star 21 godinu, priznao je krivicu za ubistvo 62-godišnjeg Oleksandra Šelipova na severoistoku Ukrajine, 28. februara.

Sudija je rekao da je Šišimarin sproveo "krivično naređenje" od vojnika višeg ranga, i da je ispalio nekoliko hitaca u glavu žrtve iz automatskog oružja. Šišimarin je izricanje presude pratio u tišini i nije pokazivao emocije.

Ovo suđenje ima veliki simbolički značaj u Ukrajini, koja optužuje Rusiju za ratne zločine protiv civila, i tvrdi da je identifikovala potencijalnih 10.000 ratnih zločina. Moskva to negira.

Pušilin: Borcima iz Marijupolja će se suditi u proruskim regionima

Lider Donjecke Narodne Republike, proruskog separatističkog regiona u Ukrajini, izjavio je da će ukrajinski borci koji su se predali u čeličani Azovstal u Marijupolju, biti izvedeni pred sud u tom regionu.

"Zatvorenici iz Azovstala su zadržani na teritoriji Donjecke Narodne Republike. Planirano je da se organizuje međunarodni sud na ovoj teritoriji", rekao je Denis Pušilin, prenosi Interfaks.

Nije, međutim, rečeno za šta su optuženi ukrajinski vojnici koji su nekoliko meseci proveli u bunkerima čeliane Azovstal, poslednjem uporištu ukrajinskih snaga u Marijupolju.

Rusija je u subotu saopštila da su se predali i poslednji borci iz čeličane i da je preuzela kontrolu nad Marijupoljem.

Napadi na istoku Ukrajine

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je pogodilo nekoliko meta na istoku Ukrajine, kao i da je pokušana opsada Sjevjerodonjecka.

Ruske snage su, kako je objavljeno na Telegramu, već zauzele predgrađa Sjevjerodonjecka, ali Rojters nije mogao da potvrdi ovu informaciju.

Rečeno je da su pogođene 73 komantne tačke, 578 meta na kojima se nalazi ukrajinsko oružje, 37 pozicija za raketnu paljbu, kao i da su oborena tri ukrajinska Su-25 aviona.

XS
SM
MD
LG