Linkovi

Nastavlja se predaja ukrajinskih vojnika u Marijupolju, Crveni krst pravi spisak ratnih zarobljenika


Ruski vojnici na tenku u Marijupolju 11. maja 2022.
Ruski vojnici na tenku u Marijupolju 11. maja 2022.

Još stotine ukrajinskih boraca iz čeličane Azovstal u Marijupolju su se predale ruskim vojnicima, što znači da ih se ukupno predalo više od 1.700, saopštila je Rusija.

Crveni krst radi na registraciji vojnika kao ratnih zarobljenika kako bi se obezbedio njihov humani tretman na osnovu Ženevske konvencije.

Skoro tromesečna opsada Marijupolja, koja je tu luku pretvorila u simbol ratnih strahota, bliži se kraju dok borci iz poslednjeg uporišta otpora nastavljaju da napuštaju čeličanu Azovstal, jer su dobili naređenja svojih komandanata da je prioritet da spasu život.

Ruska vojska navodi da se od ponedeljka predalo ukupno 1.730 ukrajinskih vojnika. Bar neke od njih ruski vojnici su odveli u nekadašnju zatvorsku koloniju na teritoriji koju kontrolišu separatisti koje podržava Moskva. Predstavnik separatista je rekao da su drugi zarobljenici prebačeni u bolnice.

Još se ne zna koliko je boraca ostalo u lavirintu tunela i bunkera ispod fabrike. Rusije je proteklih nedelja procenjivala da se bori protiv oko 2.000 vojnika u čeličani.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je registrovao stotine ratnih zarobljenika iz čeičane na osnovu dogovora Rusije i Ukrajine. Organizacija nije navela da li su njeni radnici posetili zarobljenike.

Dok se Ukrajina nada da će osloboditi te borce kroz razmenu zatvorenika, ruske vlasti su zapretile da će nekima od njih biti suđeno za ratne zločine, i opisuju ih kao "naciste" i kriminalce.

Odbranu čeličane je predvodio ukrajinski Azovski puk, čije desničarsko poreklo Kremlj koristi u svojoj kampanji da invaziju opiše kao rat protiv nacističkih uticaja u Ukrajini. Zbog tih pretnji postoji strah od ruske odmazde nad zarobljenim borcima.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel traži da Crveni krst dobije pristup vojnicima, podsećajući na streljanja koja su već navodno izvršili ruski vojnici u Ukrajini, i upozorava da branioci Azovstala "ne smeju da imaju istu sudbinu."

Kraj otpora u čeličani omogućio bi Rusiji da preuzme potpunu kontrolu nad Marijupoljem, što je pobeda koju je Moskva dugo čekala ali ima više simboličan značaj budući da je grad već neko vreme u suštini pod ruskom kontrolom, a vojni analitičari kažu da je većina ruskih vojnika koji su ostali zbog produženih sukoba, u međuvremenu napustila grad.

XS
SM
MD
LG