Linkovi

Zelenski: Bitka za Severodonjeck jedna od najtežih u ratu


Ukrajinski vojnik se odmara posle kopanja rovova nedaleko od linije fronta u regionu Donjecka, istočna Ukrajina, 8. juna 2022.
Ukrajinski vojnik se odmara posle kopanja rovova nedaleko od linije fronta u regionu Donjecka, istočna Ukrajina, 8. juna 2022.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je bitka za istočni grad Severodonjeck "jedna od najtežih" u ratu, ističući njen značaj u ključnom regionu Donbasa.

"Tamo se na mnogo načina odlučuje o sudbini našeg Donbasa", rekao je Zelenski u video-obraćanju kasno u sredu.

Ukrajinske snage bile su prinuđene da se povuku u sredu u predgrađe Severodonjecka pred žestokim ruskim napadom.

Pre nekoliko dana, ukrajinske snage su pokrenule kontraofanzivu koja im je dala kontrolu nad polovinom grada, ali je regionalni guverner Luganska Sergej Hajdaj rekao za RBC-Ukrajina da, kada je Rusija počela da sravnjuje grad granatiranjem i vazdušnim udarima, nije imalo smisla ostati.

"Naše (snage) sada ponovo kontrolišu samo periferiju grada", rekao je Hajdaj. "Ali borbe i dalje traju, naše (snage) brane Severodonjeck, nemoguće je reći da Rusi u potpunosti kontrolišu grad".

On je priznao postojanje poteškoća za kijevske snage, rekavši za Asošiejted pres: "Sve što ruska vojska ima — artiljeriju, minobacače, tenkove, avijaciju — sve to koriste u Severodonjecku kako bi zbrisali grad sa lica Zemlje i potpuno ga uhvatiti".

Hajdaj je nagovestio da bi ukrajinske snage mogle da se povuku na odbranljivije položaje, kao što je Lisičansk, grad preko reke Siverski Donjec, koji se nalazi na višem tlu. Ranije je sugerisao da će snage Kijeva morati da se povuku kako bi izbegle opkoljavanje.

Nakon višenedeljnog fokusiranja napada na istočnu Ukrajinu, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da ruske snage sada kontrolišu 97 odsto pokrajine Lugansk.

Severodonjeck je poslednji veliki grad u regionu koji je tek sad zauzet nakon tri i po meseca duge ofanzive Moskve.

Šojgu je rekao da ruske trupe takođe napreduju ka gradu Popasna i da su preuzele kontrolu nad Limanom i Svjatohirskom i 15 drugih gradova u regionu.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Frans pres.
XS
SM
MD
LG