Linkovi

Ukrajinci se povlače na periferiju Severodonjecka, Rusi u naletu


Ukrajinski vojnici kopaju rovove u blizini prve linije fronta u regionu Donjeck, 8. juna 2022. (Foto: AP/Bernat Armangue)
Ukrajinski vojnici kopaju rovove u blizini prve linije fronta u regionu Donjeck, 8. juna 2022. (Foto: AP/Bernat Armangue)

Položaj Ukrajine kada je reč o odbrani Severodonjecka pogoršao se u sredu, pošto su njeni vojnici bili primorani da se povuku na periferiju istočnog industrijskog grada, usled žestokog ruskog napada.

Pre nekoliko dana, ukrajinske snage su tokom kontraofanzive zauzele skoro polovinu grada, ali je guverner regiona Lugansk Sergej Hajdaj rekao za RBC-Ukrajina da nije imalo smisla ostati u gradu kada je Rusija počela da ga sravnjuje sa zemljom granatiranjem i vazdušnim udarima.

„Naše [snage] sada ponovo kontrolišu samo periferiju grada“, rekao je Hajdaj. „Ali borbe i dalje traju, branimo Severodonjeck, ne može se reći da Rusi u potpunosti kontrolišu grad“.

On je u razgovoru za Asošijeted pres (AP) priznao da se ukrajinski vojnici suočavaju sa poteškoćama:

„Sve što ruska vojska ima - artiljeriju, minobacače, tenkove, avijaciju - sve to koriste u Severodonjecku kako bi zbrisali grad sa lica Zemlje i potpuno ga zauzeli".

Hajdaj je nagovestio da bi ukrajinske snage mogle da se povuku na položaje odakle će im biti lakše da se brane, kao što je Lisičansk, grad preko reke Siverski Donjec, koji se nalazi na višoj nadmorskoj visini. Ranije, guverner Luganska je nagovestio da će snage zvaničnog Kijeva morati da se povuku kako bi izbegle da budu opkoljene.

Posle višenedeljnog usmeravanja napada na istočnu Ukrajinu, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da ruske snage sada kontrolišu 97 odsto oblasti Lugansk. Severodonjeck je poslednji veliki grad u regionu još nije osvojen otkad je pre tri i po meseca počela ofanziva Moskve.

Šojgu je rekao da ruske trupe takođe napreduju ka gradu Popasna i da su preuzele kontrolu nad Limanom i Svjatogorskom i 15 drugih gradova u regionu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je napore svojih vojnika u Donbasu i rekao da Rusija nije očekivala da će naići na veliki otpor.

„Apsolutno herojska odbrana Donbasa se nastavlja“, rekao je on.

I Rusija i Ukrajina tvrde da su jedna drugoj nanele ogromne žrtve.

Šojgu je rekao da je 6.489 ukrajinskih vojnika zarobljeno od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, uključujući 126 u proteklih nekoliko dana.

Portparol američkog ministarstva odbrane rekao je u utorak da su Sjedinjene Države počele da obučavaju ukrajinske vojnike da koriste napredne raketne sisteme, koji se šalju Ukrajini u okviru paketa pomoći od 700 miliona dolara, koji ej Kongres odobrio prošle nedelje.

Marinski potpukovnik Anton Semelrot rekao je da se obuka za artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti ili HIMARS odvija u Nemačkoj i drugde u Evropi. Sistem montiran na kamion može da nosi šest raketa sa dometom od oko 70 kilometara.

Norveška je saopštila da je obučavala ukrajinske vojnike u Nemačkoj da upotrebljavaju samohodne haubice M109, koja je obećala isporuku 22 takva oružja Ukrajini.

Norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram rekao je da je donacija, koja obuhvata i rezervne delove i municiju, značajan doprinos, koji je Ukrajini neophodan.

Neke informacije iz ovog izveštaja dobijene su od Asošijeted presa, AFP-a i Rojtersa.
XS
SM
MD
LG