Linkovi

Rusi u Černobilju: Radnici gladni, bez odeće, rade po 12 sati bez dana pauze


Krov koji pokriva oštećeni reaktor u Černobilju
Krov koji pokriva oštećeni reaktor u Černobilju

Rusi su već prvog dana invazije na Ukrajinu ušli u nuklearnu elektranu u Černobilju, u kojoj su desetine radnika održavale mesto posle incidenta 1986. Rusi nisu pustili radnike na slobodu, pa su desetine njih sada gladne, premorene i veći je rizik da naprave grešku dok ih kontrolišu vojni okupatori, saopštila je ukrajinska nuklearna agencija.

Rođaka jedne od zaposlenih rekla je za Glas Amerike(VOA)da radnici nemaju čistu odeću više od nedelju dana, niti ćebad i da im daju samo jedan obrok dnevno. Ruskim vojnicima takođe polako ponestaje hrane.

Ukrajinska regulatorna agencija saopštila je da su zaposleni u Černobilju zarobljenici ruske vojske i da ih drže u nuklearnoj elektrani.

Unutra je 95 radnika noćne smene, medicinsko osoblje, vatrogasci, ukupno oko 300 Ukrajinaca.

Objavljeno je i da radnici, čije su smene 12 sati, nisu imali ni dana pauze otkako su došli Rusi.

"Osoblje je premoreno i psihički i moralno i može da radi samo ograničen broj poslova da bi se osigurali bezbednost i nadzor. Ovi radnici, iako je reč o visokim profesionalcima, mogu da pogreše u ovakvim situacijama", navodi se u pismo Generalnog inspektora.

Rođaka radnice u nuklearnoj elektrani, koja se predstavila kao Natalija, kaže za VOA da je do nedelje mogla da komunicira sa njom preko mobilnog, ali da je to onemogućeno.

"U početku su jeli dvaput dnevno, u podne i ponoć. Radnici su onda tražili po stanici da nekom nije ostalo keksa, ili bombona ili bilo šta po kancelarijama ili ormarima".

Ona kaže da ni ruski vojnici nemaju hrane, pa je traže po lokalnim selima. Osoblje u Černobilju tretiraju sa "poštovanjem".

Veliki problem je i hladnoća.

"Moja rođaka spava na stolu, sa nekoliko dukseva na sebi. Naravno, u ovakvoj situaciji ne možete ni da spavate zbog svega što se dešava", kaže Natalija.

Šta je sa radijacijom?

Uprava nuklearne elektrane u Černobilju napisala je na Fejsbuku da je "sve u redu i da nema nestašica hrane i da su svi zdravi".

Regulatorni Nuklearni inspektorat je, pak, u pismu VOA naveo da ruski vojnici ne poštuju sanitarni režim, kao ni pravila postupanja sa radioaktivnim materijalima. "Ovo će neizbežno voditi do zagađenja radijacijom od više zagađenih područka ka manjim".

U pismu se navodi da je nivo gama radijacije 5 do 15 puta veći nego 2021.

"Jedan od razloga može biti pomeranje teške vojne opreme, koja zajedno sa prašinom podiže i radioaktivne čestice"

Trenutni nivo radijacije nije rizičan za ljudsko zdravlje.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) prati situaciju i pozvala je na "uzdržavanje od poteza koji mogu da ugroze bezbednost nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala, jer bi svaki incident značio ogroman rizik da ljude i životnu sredinu".

Rečeno je da je najvažnije osoblju omogućiti da radi posao u bezbednim uslovima i dok se dobro osećaju.

Ričard Velc, direktor Centra za vojno političke studije na Hadson institutu, kaže za VOA da je najveća opasnost oštećenje strukture elektrane, zbog neprijateljskih dejstava. Kaže da su i reaktori na drugim mestima u riziku da ih ne pogodi krstareća raketa.

Čaru Rangačarjulu, fizičar sa Univerziteta u Kanadi, kaže da Rusi koriste nuklearku kao političku prednost, ali ne veruje da su "toliko ludi da je unište i puste radioaktivni materijal u atmosferu".

"Ali, ako i pogreše i raznesu neku nuklearku, štetu neće trpeti samo Ukrajina, već je mnogo šire, i Rusija i Belorusija će biti zahvaćene. Hajde da verujemo da ruska vlada nije luda i da ne želi da naudi svom narodu", kaže Čaru za VOA.

XS
SM
MD
LG