Linkovi

SAD upozoravaju da Rusija postaje kreativna u sajber prostoru


Upozorenje koje je objavila Agencija za sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture o destruktivnom malveru koji cilja organizacije u Ukrajini, 28. februar, 2022. (Foto: AP/Jon Elswick)
Upozorenje koje je objavila Agencija za sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture o destruktivnom malveru koji cilja organizacije u Ukrajini, 28. februar, 2022. (Foto: AP/Jon Elswick)

Ruske sajber operacije protiv Ukrajine možda nisu imale tako veliki uticaj kao što su se neki zapadni zvaničnici i stručnjaci za sajber bezbednost prvi put plašili posle početka prošlogodišnje invazije, ali visoki američki zvaničnici upozoravaju da to nije razlog da se potcenjuju moskovski sajber podvizi.

Umesto toga, zvaničnici upozoravaju da su ruski sajber ratnici i dalje aktivni, dok uče iz svakog napada i pripremaju se, moguće, za proširenje svojih operacija izvan granica Ukrajine.

"Mislim da su ljudi potcenili Ruse, bilo da je u pitanju Viasat hakovanje ili devet ili deset različitih porodica potpuno novih, jedinstvenih virusa koji su ubačeni u taj ekosistem“, izjavio je Rob Džojs, direktor za sajber bezbednost Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), okupljenima u utorak u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

"Nastavljaju se napadi na ukrajinske interese, bilo da se radi o finansijama, vladi, ličnim, pojedinačnim, poslovnim stvarima — samo pokušavajući da budu destruktivni", dodao je on.

"Stalna borba"

Džojs nije jedini u svojoj proceni opasnosti od ruskih sajber operacija.

"Nismo uočili nikakvo usporavanje“, izjavio je prošlog meseca novinarima visoki zvaničnik Sekretarijata za odbranu pod uslovom anonimnosti, tokom brifinga za grupu novinara u Vašingtonu.

"To je stalna borba između onoga što protivnik, Rusija, pokušava da uradi i onoga što pokušavaju da urade ukrajinski branioci mreže“, rekao je taj zvaničnik. "Vidimo i delimo informacije o naporima da se nastavi ugrožavanje različitih ukrajinskih mreža, od ministarstva odbrane do ključne infrastrukture."

Nekoliko nedelja ranije, generalni direktor NSA-a, Pol Nakasone izjavio je pu Kongresu da su sajber aktivnosti Moskve protiv Ukrajine i dalje intenzivne.

"Ni na koji način to nije gotovo“, istakao je on.

Ukrajinski zvaničnici takođe su izrazili povećanu zabrinutost, ukazujući da se tempo ruskih sajber napada povećava, čak i dok Moskva radi na boljoj koordinaciji sajber operacija sa konvencionalnim vojnim napadima.

Džojs iz NSA-a se u utorak saglasio sa ocenama da Rusija unapređuje svoje sajber aktivnosti.

"Dešavaju se kreativne stvari. Pratimo kako se ruski hakeri loguju na javne veb kamere da bi gledali konvoje i vozove koji isporučuju pomoć“, rekao je Džojs.

Džojs je takođe upozorio da su meta ruskih sajber operacija i američke kompanije.

"Većina pritiska je na odbrambenu industriju i logističke transportne kompanije koje prebacuju vojnu pomoć u Ukrajinu“, rekao je on. "Rusi ih svakodnevno pritiskaju."

Kineske sajber operacije

Džojs je takođe izrazio zabrinutost u vezi sa sve većim sajber sposobnostima Kine.

"Da, postoji velika nesofisticirana kineska pretnja, ali i elitne jedinice sa veoma sofisticiranim alatkama ", rekao je on. "To zabrinjava, jer su u stanju da uvećaju i koriste te elitne koncepte i alate u mnogo većem obimu".

A kada je reč o tome kako bi to moglo da se odrazi ako Kina odluči da napadne Tajvan, Džojs je ohrabrio privatne kompanije da odmah počnu da se pripremaju.

"Ne želite da počnete sa tim planiranjem nedelju dana pre invazije kada vidite da Bela kuća počinje da o tome govori ", rekao je on.

XS
SM
MD
LG