Linkovi

Rusija pojačava sajber napade protiv Ukrajine


ARHIVA - Žena šeta ispred elektrane, u Vinici, Ukrajina, 16. marta 2022
ARHIVA - Žena šeta ispred elektrane, u Vinici, Ukrajina, 16. marta 2022

Rusija navodno pojačava svoj virtuelni rat protiv Ukrajine, iako su neki od njenih napora u stvarnom svetu da zauzme ključne teritorije počeli da jenjavaju.

Vršilac dužnosti zamenika šefa Odeljenja za sajber bezbednost Službe bezbednosti Ukrajine (SSU) rekao je u sredu da je Moskva odgovorna za skoro 1.200 sajber napada i drugih kritičnih sajber incidenata tokom prva tri meseca 2023. godine.

Tim tempom, Rusija bi mogla da pokrene 4.800 napada u godinu dana, oko 300 više od onih koje je Ukrajina pripisala ruskim sajber akterima za 2022.

"Svakodnevno se suočavamo sa velikim brojem sajber napada ili kritičnih incidenata u sajber bezbednosti", rekao je Ivan Kalabaškin iz SSU na vebinaru koji je organizovala grupa za sajber inicijative The Cipher Brief, upozoravajući da su sajber napadi samo deo ruskih onlajn napada.

"Mi se takođe bavimo ruskim specijalnim psihološkim operacijama", rekao je on. "Hiljadu mesečno."

Kalabaškin je ovo komentarisao u trenucima kada zapadni zvaničnici izveštavaju da vojni napori Rusije zastaju.

Britansko ministarstvo odbrane u sredu je saopštilo da su ruski napadi na Bahmut, poprište intenzivnih borbi, "na smanjenom nivou u odnosu na prethodne nedelje".

A tokom svedočenja u Vašingtonu, američki general Mark Mili, načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, opisao je Bahmut kao "festival pokolja" za ruske trupe.

"U poslednjih 20, 21 dan Rusi nisu postigli nikakav napredak u Bahmutu i oko njega", rekao je on.

Ipak, mali broj američkih ili zapadnih zvaničnika predviđa da je rusko rukovodstvo spremno da prizna poraz, upozoravajući umesto toga da je cilj predsednika Vladimir Putin verovatno da produži rat sa Ukrajinom, računajući da će podrška Ukrajini na kraju početi da jenjava.

Američke sajber i obaveštajne agencije takođe su upozorile da uspeh Ukrajine u odbijanju ili ublažavanju mnogih ruskih sajber napada verovatno neće umanjiti entuzijazam Kremlja za vođenje sajber rata.

"Težina ovog sukoba je i dalje značajna", rekao je portparol američke sajber komande za Glas Amerike ovog meseca, podelivši informacije uz uslov da ostane anoniman, zbog prirode borbe. "Predviđamo da bi njihove sajber aktivnosti mogle da postanu smelije i da prošire obim meta".

Kalabaškin je u sredu rekao da postoje znaci da je ruska sajber taktika počela da se razvija.

"Sve je počelo sa nekom vrstom uglavnom oportunističkih napada… u pokušajima da unište što je moguće više naše kritične infrastrukture", rekao je on. "Sada shvatamo da su malo prešli na drugačiji pristup. To je pristup zasnovan na obaveštajnim podacima, ciljni obaveštajni pristup".

"Oni pokušavaju da prikupe obaveštajne podatke o našem političkom rukovodstvu… kako se donose odluke i slične stvari", rekao je Kalabaškin, dodajući da Rusija takođe "pokušava da dobije informacije o… međunarodnoj saradnji i pomoći".

Druge, starije taktike su takođe intenzivirane, rekao je on, ističući rusku upotrebu sajber napada u kombinaciji sa raketnim udarima.

ARHIVA - Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine (Foto: AP/Ukrainian Foreign Ministry Press Service)
ARHIVA - Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine (Foto: AP/Ukrainian Foreign Ministry Press Service)

Kalabaškin je rekao da je u jednom incidentu u blizini Kijeva ovog meseca Rusija pokrenula sajber napad na elektranu i da je usledio raketni napad ubrzo pošto je stigao ukrajinski tim za sajber odgovor.

Delovi ruševina su pali "manje od 100 metara od te elektrane, tako da možete razumeti koliko je teško", rekao je on.

Ipak, možda postoje neke naznake da sposobnosti Rusije u sajber prostoru, kao i njene sposobnosti na terenu - trpe štetu, jer se njeni napori da zauzme više teritorije odugovlače.

"Oni još imaju svoje proksi aktere koji su tamo. Ali kao i bilo šta, zar ne, ako je proksi akter pozvan na prvu liniju fronta, on nije i ispred tastature", rekao je Grupi za sajber inicijative pukovnik Kendis Frost, komandant Zajedničkog obaveštajnog operativnog centra američke sajber komande.

"Ali na kraju, nikada ne popuštajte Rusiji", upozorio je Frost. "Istorija nas je apsolutno naučila: kada mislite da je ova zemlja dostigla svoje granice, apsolutno nije".

XS
SM
MD
LG