Linkovi

Agencije za sajber bezbednost: Hakerski napadi u Evropi koriste dve godine staru grešku


ARHIVA - Ludi prolaze pored štanda kompanije ViEmver na Svetskom mobilnom kongresu u Barseloni, u Španiji, 20. februara 2016.
ARHIVA - Ludi prolaze pored štanda kompanije ViEmver na Svetskom mobilnom kongresu u Barseloni, u Španiji, 20. februara 2016.

Agencije za sajber bezbednost u Evropi upozoravaju na rensomver napade (napadi u kojima se "otima" kontrola nad datotekama računara i traži otkup za ponovno omogućavanje pristupa vlasniku, op.nov.), u kojima se nastoji da se iskoristi dve godine stara kompjuterska greška, usled čega se Italija suočia sa rasprostranjenim prekidima interneta.

Kancelarija italijanske premijerke saopštila je u nedelju uveče da su napadi koji pogađaju računarske sisteme u zemlji uključivali "rensomver koji je već u opticaju" u proizvodu koji je napravio provajder klaud ("u oblaku") tehnologije ViEmver (WMvare).

U tehničkom biltenu francuske agencije za sajber bezbednost od petka navodi se da su kampanje napada usmerene na hipervizore VMvare ESKSi, koji se koriste za nadgledanje virtuelnih mašina.

VMvare iz Palo Alta u Kaliforniji je ispravio grešku još u februaru 2021. godine, ali napadi su usmereni na starije, nezakrpljene verzije proizvoda.

Kompanija je u nedelju saopštila da bi njeni kupci trebalo da preduzmu mere za primenu zakrpe ako to već nisu učinili.

"Sigurnosna higijena je ključna komponenta sprečavanja napada ransomvare-a", navodi se.

Američka agencija za sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture saopštila je u nedelju da "radi sa našim partnerima iz javnog i privatnog sektora na proceni uticaja ovih prijavljenih incidenata i pružanju pomoći tamo gde je to potrebno".

Problem je u nedelju privukao posebnu pažnju javnosti u Italiji jer se poklopio sa prekidom interneta širom zemlje koji je uticao na telekomunikacionog operatera Telekom Italija, što je omelo prenos fudbalske utakmice Specija protiv Napolija, ali se činilo da je u velikoj meri rešen u vreme kasnijeg gradskog derbija između Intera iz Milana i AC Milana. Nije jasno da li su prekidi povezani sa napadima ransomvera.

XS
SM
MD
LG