Linkovi

Albanija prekinula diplomatske odnose sa Iranom zbog sajber napada, mere najavljuju i SAD


Policajac ispred iranske ambasade u Tirani
Policajac ispred iranske ambasade u Tirani

Albanija je naložila iranskim diplomatama da napuste tu zemlju i prekinula diplomatske odnose sa Teheranom nakon što je istragom sajber napada u julu utvrđeno da je reč o "agresiji iranske države".

Albanski premijer Edi Rama u sredu je objavio odluku o proterivanju svih iranskih diplomata i zaposlenih u ambasadi kojima su data 24 sata da napuste zemlju.

Na vebsajtu premijera navodi se da postoje "neoborivi" dokazi da je Teheran podržao "čin ozbiljnog sajber napada na digitalnu infrastrukturu vlade Republike Albanije".

"Vlada je odlučila da prekine diplomatske odnose sa Islamskom republikom Iran što odmah stupa na snagu", rekao je Rama u video obraćanju objavljenom na njegovom zvaničnom vebsajtu.

Rama je rekao da je Tirana već informisala Iran o svojoj odluci, u diplomatskoj depeši upućenoj iranskoj ambasadi. Informacije su podeljene i sa ostalim članicama NATO.

U depeši se navodi da "ekstremna mera" nije "bila poželjna ali je u potpunosti iznuđena i proporcionalna ozbiljnosti i opasnosti sajber napada, koji je pretio da parališe javne službe, izbriše sisteme i ukrade državne podatke i elektronsku komunikaciju u okviru vladinog sistema, te podstakne neizvesnost i haos u zemlji".

Iran je snažno osudio odluku Albanije i odbacio razloge koje je Tirana dala za prekid odnosa kao "neosnovane tvrdnje".

Sjedinjene Države su osudile sajber napad.

"Sjedinjene Države će preduzeti dodatne mere da pozovu Iran na odgovornost zbog akcija koje ugrožavaju bezbednost američkog saveznika i predstavljaju zabrinjavajući presedan u sajber prostoru", saopštila je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Edrijen Votson.

Odnosi Albanije i Irana dramatično su se pogoršali nakon što su albanske vlasti, na zahtev Sjedinjenih Država, 2013. godine pristale da prime oko 3.000 članova grupe poznate kao Narodni mudžahedini Irana, koje iranski zvaničnici smatraju teroristima.

Tim američkih sajber eksperata iz Federalnog istražnog biroa nedavno je poslat u Crnu Goru, čija je vladina infrastruktura meta masovnog i koordinisanog sajber napada.

Crnogorski zvaničnici saopštili su da je za napad odgovorna hakerska grupa Kuba rensomver.

XS
SM
MD
LG