Linkovi

SAD uvele sankcije Iranu zbog sajber napada na Albaniju


Ilustracija
Ilustracija

Sjedinjene Države su u petak uvele sankcije iranskom Ministarstvu obaveštajnih poslova i bezbednosti i ministru, koje su optužili da su povezani sa sajber napadom na Albaniju u julu i odgovorni za sajber aktivnosti protiv SAD i njihovih saveznika.

Albanija je zbog sajber napada, za koji optužuje Teheran, u sredu prekinula diplomatske odnose sa Iranom i naložila iranskim diplomatama i osoblju ambasade da napuste zemlju u roku od 24 sata.

U saopštenju američkog Sekretarijata za finansije navodi se da Ministarstvo obaveštajnih poslova i bezbednosti upravlja sa nekoliko mreža koje su uključene u sajber pretnje, uključujući i one koje se bave sajber špijunažom i rensomver napadima u korist Irana.

Ministarstvo je već bilo pod američkim sankcijama. Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama nije odgovorila na zahtev agencije Rojters za komentar.

Kompanija Majkrosoft, čiji je tim za sajber bezbednost istraživao incident, saopštila je da je iranska sajber operacija obuhvatala kombinaciju tehnika za digitalnu špijunažu, softver za brisanje podataka i informacione operacije na internetu. Cilj hakera, prema istraživačima, bio je da ponizi albanske vladine zvaničnike.

U napadu su privremeno poremećeni vebsajti albanske vlade i drugih javnih službi. Analitičari ocenjuju da je cilj bio da se Albanija kazni zbog podrške iranskoj disidentskoj grupi koja se nalazi u toj zemlji, poznatoj kao Mudžahedin - e Halk (MEK).

Teheran je ranije odbacio optužbe da je odgovaran za sajber napad na Albaniju.

XS
SM
MD
LG