Linkovi

Rusija zvanično proglasila crnogorskog diplomatu nepoželjnim


Pogled na Kremlj i Hram Vasilija Blaženog iz parka Zarjadaj, 22. februar 2022. (Foto: AFP/Dimitar Dilkoff)
Pogled na Kremlj i Hram Vasilija Blaženog iz parka Zarjadaj, 22. februar 2022. (Foto: AFP/Dimitar Dilkoff)

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je da je pozvalo ambasadora Crne Gore u Moskvi Milorada Šćepanovića i uručilo mu notu o proglašenju službenika ambasade nepoželjnom osobom.

"Izvanredni i opunomoćeni ambasador Crne Gore u Ruskoj Federaciji Milorad Šćepanović je 31. maja pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Rusije, gdje mu je uručena nota ministarstva kojom se proglašava 'personom non grata' službenik crnogorske ambasade u Moskvi", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

U saopštenju ruskog ministarstva navodi se da je ova mjera preduzeta kao odgovor na "neosnovanu odluku Crne Gore od 7. aprila 2022. godine da nekoliko diplomata iz ruske ambasade u Podgorici proglasi personama non grata“.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je 7. aprila proglasilo četvoricu ruskih diplomata nepoželjnim i dalo im rok od sedam dana da napuste zemlju, nakon čega je uslijedio odgovor Moskve.

“Odluka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije da proglasi crnogorskog diplomatu u Ambasadi Crne Gore u Moskvi za personu non grata je očekivana u kontekstu recipročnih mjera, ali istovremeno i neopravdana, posebno imajući u vidu činjenicu da se protjerani ruski diplomata bavio u Crnoj Gori aktivnostima koje su u suprotnosti sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima”, saopšteno je iz MVP Crne Gore nakon odluke Rusije da protjera crnogorskog diplomatu.

Crnogorska strana tada je saopštila da je crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova odluku o protjerivanju ruskog diplomate donijelo “na osnovu procjene relevantnih bezbjednosnih organa”.

“S druge strane, diplomata Crne Gore u Ruskoj Federaciji, u zvanju savjetnika, u potpunosti se ponašao profesionalno, u skladu sa diplomatskim pravilima i načelima službe, poštujući zemlju prijema i ne zloupotrebljavajući njeno gostoprimstvo”, saopštilo je tada MVP.

Oni su dodali da, “uzimajući u obzir sve pomenute okolnosti, Ministarstvo smatra da je odgovor ruske strane neutemeljen i nesrazmjeran, posebno sa aspekta brojnosti diplomatskog osoblja ruske ambasade u Podgorici, koje je neuporedivo veće u odnosu na naše u Moskvi”.

XS
SM
MD
LG