Linkovi

Evropljani proterali desetine ruskih diplomata za koje veruju da su špijuni


ARHIVA - Zamenik holandskog premijera i ministar spoljnih poslova Vopke Hokstra.
ARHIVA - Zamenik holandskog premijera i ministar spoljnih poslova Vopke Hokstra.

Najmanje četiri evropske zemlje proterale su desetine ruskih diplomat u, po svemu sudeći, koordinisanoj akciji čiji je cilj suzbijanje ruske špijunaže.

Holandija je saopštila da proteruje 17 Rusa koje je opisala kao obaveštajne agente koji se izdaju za diplomate. Belgija je saopštila da proteruje 21 Rusa, dok je Češka Republika dala jednom ruskom diplomati 72 sata da napusti zemlju. Irska je naložila četvorici visokih ruskih zvaničnika da napuste zemlju zbog aktivnosti "koje nisu u skladu sa međunarodnim standardima diplomatskog ponašanja."

Severna Makedonija je u ponedeljak uveče saopštila da proteruje petoricu ruskih diplomata zbog "aktivnosti suprotnih Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima."

“Zajedno sa saveznicima, smanjujemo rusko obaveštajno prisustvo u Evropskoj uniji", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Češke.

Poljska je prošle nedelje proterala 45 Rusa koje je vlada identifikovala kao obaveštajne agente koji koriste diplomatski status kao "paravan" za svoje aktivnosti u toj zemlji.

Holandija je saopštila da je donela odluku u konsultaciji sa "srodnim zemljama", pozivajući se na slična proterivanja ruskih diplomata iz SAD, Poljske, Bugarske, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije i Crne Gore.

Šef holandske diplomatije Vopke Hokstra rekao je da je spreman na uzvratne mere Moskve.

"Iskustvo nam pokazuje da Rusija odgovara na ovakve mere", rekao je. "Ne možemo da spekulišemo o tome, ali je Ministarstvo spoljnih poslova spremno na različita scenarija koja bi mogla da iskrsnu u neposrednoj budućnosti."

To se pokazalo ranije u utorak, kada je Rusija saopštila da je proterala ukupno 10 diplomata iz tri baltičke zemlje EU - Estonije, Letonije i Litvanije - kao odgovor na odluku tih zemalja da proteraju ruske diplomate ranije ovog meseca.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ukida akreditacije četvoro diplomata Litvanije, troje Letonaca i troje Estonaca, navodeći da će se od njih zatražiti da napuste zemlju. To odgovara broju ruskih diplomata koje je svaka od tih zemalja prethodno proterala.

XS
SM
MD
LG