Linkovi

Bugarska proteruje 10 ruskih diplomata, baltičke republike ukupno 10


Arhiva - Zastava Bugarske
Arhiva - Zastava Bugarske

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da je proglasilo 10 ruskih diplomata "personom non grata" i dalo im rok od 72 sata da napuste tu balkansku zemlju zbog aktivnosti koje su smatrane nekompatibilnim sa njihovim diplomatskim statusom.

U saopštenju na svom sajtu, Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je premijer Kiril Petkov konsultovan o proterivanju i da je obavešten ruski ambasador u Sofiji.

Ovo je drugi talas proterivanja ruskih diplomata iz Bugarske. Sofija je 2. marta proterala dvojicu ruskih diplomata zbog navoda da su umešani u špijunažu.

Bugarska, najbliži saveznik Moskve tokom Hladnog rata, ali sada članica Evropske unije i NATO koja je osudila rusku invaziju na Ukrajinu, proterala je još osam ruskih diplomata zbog sumnje da su špijunirali od oktobra 2019.

Slovačka, takođe članica EU i NATO, proterala je u ponedeljak tri službenika ruske ambasade na osnovu informacija iz svoje tajne službe.

Litvanija proteruje četiri, Estonija i Letonija po tri

Letonija, Estonija i Litvanija proterale su ukupno 10 ruskih diplomata, saopštila su u petak ministarstva spoljnih poslova tri baltičke zemlje.

Litvanija je proterala četiri diplomate, dok su Letonija i Estonija proterale po tri.

"Sva neosnovana proterivanja ruskih diplomata dobiće odgovarajući odgovor", rekla je Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Diplomate su proterane koordinisanim potezom "u vezi sa aktivnostima koje su suprotne njihovom diplomatskom statusu i uzimajući u obzir tekuću rusku agresiju u Ukrajini", napisao je letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs na Tviteru.

Ministarstvo spoljnih poslova Estonije saopštilo je da je proteralo diplomate jer su "direktno i aktivno potkopavali bezbednost Estonije i širili propagandu koja opravdava vojnu akciju Rusije", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Estonije.

Litvanija je saopštila da je njeno proterivanje izvršeno "u znak solidarnosti sa Ukrajinom".

XS
SM
MD
LG