Linkovi

Ruski diplomata u UN podneo ostavku iz protesta zbog invazije na Ukrajinu


ARHIVA - Zgrada Ujedinjenih nacija u Ženevi (Foto: AP/Markus Schreiber)
ARHIVA - Zgrada Ujedinjenih nacija u Ženevi (Foto: AP/Markus Schreiber)

Iskusni ruski diplomata u Ujedinjenim nacijama u Ženevi Boris Bondarev podneo je ostavku u ponedeljak, navodeći da se "stidi" zbog invazije ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Protesti unutar ruskog diplomatskog korpusa su retki, ali nisu bez presedana. 41-godišnji Bondarev predao je pismo ostavke adresirano na ambasadora Genadija Gatilova, a zatim je objavio veoma oštru osudu ruskih ratnih operacija.

“Agresivni rat koji je Putin pokrenuo protiv Ukrajine, i zapravo protiv celog zapadnog sveta, nije samo zločin nad ukrajinskim narodom", rekao je Bandarev, "već je možda najozbiljniji zločin nad narodom Rusije, gde je slovo Z (znak podrške ruskom ratu u Ukrajini) precrtalo sve naše nade i šanse za prosperitetno slobodno društvo u našoj zemlji".

Bondarev, koji se u Ženevi bavi pitanjim razoružanja, izneo je tvrdnju da "oni koji su osmilili ovaj rat žele samo jednu stvar - da zauvek ostanu na vlasti, žive u pompeznim, neukusnim palatama, plove jahtama koje se po težini u tonama i po ceni mogu meriti sa celom ruskom mornaricom, da uživaju neograničenu moć i budu potpuno nekažnjivi".

“Da bi to ostvarili", rekao je Bondarev, "spremni su da žrtvuju koliko god života je potrebno. Hiljade Rusa i Ukrajinaca su već umrle samo zbog toga".

Rekao je da je tokom njegovih 20 godina diplomatske službe, uključujući i misije u Kambodži i Mongoliji, "stepen laži i neprofesionalnosti u Ministarstvu spoljnih poslova sve vreme rastao".

Bondarev je napao šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova kao "dobar primer degradacije sistema", i čoveka koji se od nekadašnjeg profesionalca i intelektualca koga su visoko cenile kolege u diplomatiji srozao na nivo "nekoga ko stalno iznosi kontradiktorne izjave i preti svetu (što znači i Rusiji takođe) nuklearnim oružjem!"

“Rusija više nema saveznike", zaključio je ruski diplomata, "i za to može da krivi samo svoju nesmotrenu i loše zamišljenu politiku. Više ne mogu da učestvujem u ovoj krvavoj, besmislenoj i potpuno nepotrebnoj sramoti".

Skoro uzgred je dodao:

"Ponude za posao su dobrodošle".

Bondarev je za agenciju Asošijeted pres izjavio da još nije dobio nikakvu reakciju ruskih zvaničnika ali je dodao:

"Da li me brine moguća reakcija iz Moskve? Mora da me brine".

Na pitanje da li se neke od njegovih kolega osećaju slično njemu, dodao je: "nisu sve ruske diplomate ratni huškači. Oni su razumni ljudi ali moraju da ćute."

Rusija je gušila proteste zbog invazije na Ukrajinu, hapsila demonstrante na ulicama, suzbijala kritike u medijima i usvojila kaznu od 15 godina zatvora za one koji šire "lažne informacije" o invaziji, što uključuje i korišćenje reči "rat" umesto "specijalne vojne operacije."

U izveštaju su korišćene i informacije Asošijeted presa.
XS
SM
MD
LG