Linkovi

Zapad strahuje od novih zločina u Ukrajini, EU proteruje ruske diplomate


Vreće sa posmrtnim ostacima civila ubijenih u Buči (Foto: AP/Rodrigo Abd)
Vreće sa posmrtnim ostacima civila ubijenih u Buči (Foto: AP/Rodrigo Abd)

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u utorak da ubistva civila u ukrajinskom gradu Buča nisu nasumični potez odmetnute jedinice već deo smišljene ruske kampanje da počini zverske zločine.

Blinken nije ponudio dokaze za tvrdnje o smišljenoj kampanji, prenosi agencija Rojters. Međutim, uoči odlaska u Brisel na sastanak ministara inostranih poslova NATO-a, novinarima je rekao da Vašington podržava napore Ukrajine da istraži šta se dogodilo.

"Ono što smo videli u Buči nije nasumični potez odmetnute jedinice. Reč je o smišljenoj kampanji da se ubija, muči, siluje, počine zverstva. Izveštaji su više nego kredibilni, svet može da vidi dokaze", naglasio je Blinken.

Stoltenberg je rekao da "nismo videli sve što se dogodilo zato što Rusija i dalje kontroliše većinu teritorija oko prestonice".

U Briselu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da očekuje da će biti otkriveno više zverskih zločina, kako ruske trupe budu nastavile da se povlače iz područja oko Kijeva.

"Međutim, kada i ako povuku svoje snage, a ukrajinske trupe preuzmu kontrolu, bojim se da ćemo videti više masovnih grobnica, zverstava i primera ratnih zločina", upozorio je Stoltenberg.

Takođe je odbacio ruske tvrdnje da su zločini iscenirani, uz napomenu da su se "ta zverstva dogodila tokom perioda kada je Rusija kontrolisala ta područja".

"Oni su odgovorni. Drugo, imamo informacije iz više različitih izvora", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Takođe je dodao da će Rusija narednih nekoliko nedelja verovatno pokrenuti ofanzivu u ukrajinskom istočnom regionu Donbasu.

"Narednih nedelja očekujemo dalji ruski pritisak na istočnu i južnu Ukrajinu da bi pokušali da zauzmu celi Donbas i naprave kopneni most do okupiranog Krima", rekao je Stoltenberg.

U Torinu, italijanski premijer Mario Dragi rekao je da se moraju kazniti odgovorni za "zverstva" u Ukrajini i pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da zaustavi "masakr civila".

"Ratni zločini moraju da budu kažnjeni. Predsednik Putin, ruske vlasti i vojska će odgovarati za svoje poteze", poručio je Dragi i zatražio nezavisnu istragu ubistava civila u Buči.

Italija je u utorak odlučila da protera ruske diplomate iz bezbednosnih razloga, po ugledu na Nemačku i Francusku dan ranije. Evropska unija proglasila je u utorak 19 ruskih diplomata "personama non grata" zbog "aktivnosti koje su suprotne njihovom diplomatskom statusu" i naložila im da napuste Belgiju, u kojoj se nalaze institucije EU.

Španija je takođe u utorak proterala 25 ruskih diplomata i službenika ambasade. Rusko diplomatsko osoblje proterali su i Portugal i Rumunija. Estonija i Letonija saopštile su u utorak da će zatvoriti ruske konzulate u dva grada i proterati ukupno 27 ruskih diplomata i zaposlenih u tim baltičkim zemljama.

Rusija je odbacila odgovornost za ubistva u Buči, kao i optužbe da napada civile. Moskva je optužila Zapad da je iscenirao događaje u Buči da bi diskreditovao Rusiju.

Posle povlačenja ruskih snaga iz Buče, blizu Kijeva, otkrivene su masovne grobnice i tela civila na ulicama. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je ubijeno najmanje 300 civila i da će i u drugim područjima verovatno biti otkriveno više žrtava.

XS
SM
MD
LG