Linkovi

Crna Gora proglasila još četvoro ruskih diplomata personama non grata


ARHIVA - Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.
ARHIVA - Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je u četvrtak još četvoro diplomata Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori personama non grata.

“Formalna nota o ovoj odluci, u kojoj je naveden rok od sedam dana o napuštanju teritorije naše države, uručena je danas ruskom ambasadoru” , navedeno je iz Ministarstva vanjskih posolova.

Iz tog resora objašnjavaju da su odluku donijeli “na osnovu procjene relevantnih bezbjednosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskih diplomata i člana 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima”.

MVP je početkom marta i diplomatu Ambasade Ruske Federacije akreditovanog u Crnoj Gori, Viktora Antipina proglasilo personom non grata.

Đukanović: Crna Gora nikada nije i neće biti slijepa na gaženje principa ljudskih prava

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da “država koja vrši agresiju protiv druge suverene zemlje, nediskriminatorno targetira civile i uništava njenu civilnu infrastrukturu nije pozvana da bude članica najvišeg radnog tijela UN za zaštitu i unapređenje ljudskih prava”.

On je naveo da je Crna Gora “kao članica Savjeta za ljudska prava obavezna da djeluje u pravcu jačanja unapređenja i zaštite ljudskih prava i na nacionalnom i na globalnom planu, te da pruža djelotvoran i efikasan odgovor naročito na najozbiljnija kršenja ljudskih prava”.

Agresija Ruske Federacije na Ukrajinu je najbrutalniji vid kršenja ljudskih prava i fundamentalnih principa međunarodnog prava ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava. Kao odgovorna članica UN i Savjeta za ljudska prava i članica Savjeta Evrope, Crna Gora nikada nije i neće biti slijepa na gaženje principa ljudskih prava, a posebno na ugrožavanje prava na život”, istakao je Đukanović na Tviteru.

Zato je, kako navodi, danas Crna Gora podržala rezoluciju Generalne skupštine UN kojom su suspendovana prava Ruske Federacije kao članice Savjeta za ljudska prava.

“Država koja vrši agresiju protiv druge suverene zemlje, nediskriminatorno targetira civile i uništava njenu civilnu infrastrukturu nije pozvana da bude članica najvišeg radnog tijela UN za zaštitu i unapređenje ljudskih prava”, poručio je Đukanović na Tviteru.

XS
SM
MD
LG