Linkovi

Crna Gora: Ruski diplomata persona non grata, u nedjelju novi protest podrške Ukrajini


Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore (Foto: RTCG.me)
Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore (Foto: RTCG.me)

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je u petak da je proglasilo diplomatu Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori za personu non grata.

Oni su u saopštenju naveli da je formalna nota o toj odluci, u kojoj je naveden rok od 72 sata o napuštanju teritorije naše zemlje, danas uručena ambasadoru Rusije.

"Razlog za donošenje ove odluke je procjena relevantnih bezbjednosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskog diplomate koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", navodi MVP u saopštenju.

U medjuvremenu, grupa koja sebe naziva “Slobodni građani Crne Gore svih vjera” pozvali su sve svoje sugrađane, uključujući patriotske organizacije i pokrete, političke partije i predstavnike stranih ambasada u Crnoj Gori, da se okupe u svojim gradovima u nedjelju 6. marta u podne.

“Kako bismo svi u isto vrijeme iskazali protest protiv ubijanja stanovnika Ukrajine, rušenja i razaranja te zemlje i gaženja njene nezavisnosti i njene suverenosti” navodi se u najavi protesta. .

Oni navode da, ”suočeni s' činjenicom da retrogradne snage u našem društvu i dalje, i pored osude cijelog svijeta, podržavaju agresiju Rusije prema Ukrajini, i uz morbidne parole i transparentne šalju najgoru moguću sliku o našoj zemlji, pozivamo većinsku, slobodarsku Crnu Goru, onu koja diše antifašizmom i slobodom da iskaže protest protiv agresije i pruži podršku narodu Ukrajine u odbrani svoje slobode”.

“Narod Ukrajine ne brani ovih teških dana samo svoju, nego i slobodu naše zemlje, cijele Evrope, a i svijeta. Samo zajedno možemo stati nacizmu, klerofašizmu i šovinizmu na kraj. Svi u svojim gradovima!!! Složno, rame uz rame!!!”, navodi se u pozivu na protest.

XS
SM
MD
LG