Linkovi

Više od 70 hiljada žrtava koronavirusa u SAD, modeli predviđaju teško leto


Ekipe hitne pomoći prebacuju pacijenta u Kvinsu, u Njujorku (Foto: Rojters/Lucas Jackson )
Ekipe hitne pomoći prebacuju pacijenta u Kvinsu, u Njujorku (Foto: Rojters/Lucas Jackson )

Broj žrtava koronavirusa u Sjedinjenim Državama premašio je u utorak 70 hiljada, a gotovo 1,2 miliona je zaražno, više nego Španija, Italija, Britanija, Francuska i Nemačka zajedno, prenosi agencija Rojters.

U međuvremenu, prema modelu Univerziteta države Vašington na koji se često pozivaju zvaničnici Bele kuće, udvostručena je projekcija broja žrtava do 4. avgusta na više od 134 hiljade. Izmenjena projekcija, kako je saopšteno, odražava "povećanu aktivnost u većini američkih država" posle ublažavanja restriktivnih mera.

Epidemija koronavirusa u Americi smrtonosnija je od bilo koje sezone gripa od 1967. godine kada je preminulo oko 100 hiljada Amerikanaca, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Bela kuća osporava izveštaj vladinih službi

Bela kuća prethodno je osporila prognoze nadležnih službi američke vlade koja je predvidela dvostruko veći broj žrtava Kovida 19 u Americi do 1. juna.

Portparol Bele kuće Džad Dir kazao je da podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, koji prognoziraju i 3.000 mrtvih, uz 200 hiljada novih slučajeva svakog dana do kraja meseca, ne prikazuju prognozu radne grupe niti su proizvod njene analize.

"Ovo nije dokument Bele kuće, niti radne grupe za koronavirus, niti je prošao kroz sve agencije. Zdravlje naših građana ostaje prioritet za predsednika".

Vladin izveštaj koji je objavio Njujork tajms pokazuje da će za četiri nedelje broj mrtvih skočiti na 3.000 dnevno sa sadašnjih 1.750.

I Bela kuća je, po drugom modelu, predvidela povećan broj žrtava do avgusta - oko 134 hiljade ljudi, što je skoro dvostruko više od prošlonedeljnog predviđanja od 72 hiljade.

Stručnjaci kažu da su ove projekcije zasnovane na laganom ukidanju restriktivnih mera širom SAD.

Preporuke federalne vlade da se ostane kod kuće važile su do 30. aprila, kada je predsdednik Donald Tramp rešio da ih povuče - uglavnom da bi počeo da otvara ekonomiju.

Mnogi guverneri saveznih država ublažili su restrikcije i dozvolil frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama, prodavnicama i restoranima da rade.

U nekim državama otvorene su i plaže.

Guverer Kalifornije Gevin Njusom objavio je da će u toj državi neke radnje moći da se otvore u petak.

Članovi Kongresa razmatraju dodatne mehanizme odgovora na krizu, a nastavljaju se i politička prepucavanja.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa želele su da doktor Entoni Fauči svedoči o tome kako je Trampova administracija upravljala krizom, ali je Bela kuća to svedočenje blokirala.

XS
SM
MD
LG