Linkovi

Polovina američkih država ublažava mere suzbijanja pandemije


Dvadesetak država, uglavnom na jugu, srednjem zapadu i zapadu SAD-a popuštaju restrikcije - a trend predvodi Džordžija, dok Teksas i Florida, između ostalih, to planiraju u narednim danima (Foto: REUTERS/Megan Jelinger)
Dvadesetak država, uglavnom na jugu, srednjem zapadu i zapadu SAD-a popuštaju restrikcije - a trend predvodi Džordžija, dok Teksas i Florida, između ostalih, to planiraju u narednim danima (Foto: REUTERS/Megan Jelinger)

Polovina, od ukupno pedeset američkih država, počelo je sa ublažavanjem mera primenjenih u svrhe suzbijanja globalne pandemije koronavirusa – dve sedmice pošto je Bela kuća objavila smernice za ponovno otvaranje američke ekonomije.

Dvadesetak država, uglavnom na jugu, srednjem zapadu i zapadu SAD-a popuštaju restrikcije - a trend predvodi Džordžija, dok Teksas i Florida, između ostalih, to planiraju u narednim danima, objavila je agencija Rojters.

Ekonomija Sjedinjenih Država, prema procenama stručnjaka, beleži gubitke nalik onima iz vremena Velike depresije uoči Prvog svetskog rata.

Ni od jedne kompanije se, međutim, decidno ne zahteva ponovno otvaranje – niti je jasno koliko bi se vlasnika i njihovih zaposlenih moglo vratiti na posao. I kako bi se sve to moglo odraziti na rad prodavnica i restorana.

Istovremeno, broj potvrđenih slučajeva koronavirusa raste u mnogim delovima SAD-a – uprkos tome što se čini da je pandemija svoj vrhunac dostigla u državi Njujork i drugim delovima zemlje.

Pensilvanija, Kanzas, Viskonsin, Virdžinija, Arizona, Minesota i Nebraska – države su koje su u drugoj polovini nedelje prijavile povećanje broja obolelih. Istovremeno, Nju Džerzi, Teksas, Masačusets, Ohajo, Indijana, Zapadna Virdžinija i Novi Meksiko – objavile su da je na njihovim teritorijama povećan broj preminulih od posledica koronavirusa.

Fil Marfi, guverner Nju Džerzija, za subotu je najavio otvoraranje parkova i golf igrališta. Prethodno, u četvrtak, posetio je Belu kuću – i nakon toga objavio da državi koju predvodi dodeljeno 550.000 kompleta za testiranje na koronavirus i 750.000 briseva. Marfi je to označio kao, kako se izrazio, ogroman korak, ka udvostručavanja kapaciteta testiranja u državi Nju Džersi do kraja maja.

Sa druge strane – Gevin Njusom, guverner države Kalifornija, najavio je zatvaranje plaža i parkova u Orandž okrugu, južno od grada Los Angelesa, nakon što su građani preplavili tamošnju obalu prethodnog vikenda.

Njusom je rekao da bi maloprodajni objekti, proizvodnja i radna mesta, kako ih je označio, manjeg rizika, u Kaliforniji trebalo da se otvore u roku od nekoliko nedelja – u zavisnosti od poboljšavanja uslova testiranja na Kovid 19.

Prema podacima američkog Sekretarijata za rad do 21. marta tekuće godine više od trideset miliona građana Sjedinenjih Država prijavilo se za olakšice za nezaposlene kojih se procenjuje da u SAD trenutno ima 18.4 odsto.

Istovremeno – mere poput zatvaranja škola, poslova i drugih društvenih okupljanja ostale su jedino sredstvo suzbijanja virusa za koji još nema potvrđenog delotvornog leka ili vakcine.

„Ne možete jednostavno preskakati etape u situaciji u kojoj se može izazvati jači intenzitet pandemije. Zbog toga sam zabrinut”, rekao je Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i član tima Bele kuće za borbu protiv koronavirusa za televiziju NBC.

Prema podacima američkog Svetske zdravstvene organizacije (SZO) od koronavirusa je u Sjedinjenim Državama obolelo je 1.067.127 građana. Od posledica te bolesti preminulo je njih 57.406. Prema istom izvoru – broj potvrđenih slučajeva u svetu je 3.267.184 – a preminulih 229.971.

XS
SM
MD
LG