Linkovi

Republikanski kandidati uglavnom izbjegavaju da kritikuju Donalda Trampa


Donald Tramp, tokom govora u Nju Hempširu, 27. juna 2023. godine.
Donald Tramp, tokom govora u Nju Hempširu, 27. juna 2023. godine.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp vodi kampanju za povratak u Bijelu kuću, uz obećanje da će pobijediti Džoa Bajdena, koji je od njega bio uspješniji na izborima 2020. godine. Ali prije toga, Tramp mora dobiti veću podršku od ostalih kandidata Republikanske stranke, koji su se do sada uglavnom ustručavali da ga napadaju.

Ankete među biračima koji će najvjerovatnije glasati za republikance pokazuju da Tramp ima veliku prednost u odnosu na ostale kandidate za predsjedničku nominaciju iz te stranke, uključujući i guvernera Floride Rona Desantisa, te Trampovog bivšeg potpredsjednika Majka Pensa.

Tramp je ostao prkosan, uprkos tome što je prvi američki, aktuelni ili bivši, predsjednik koji se suočio sa krivičnim optužbama.

Ron Desanktimonijus i njegovi rezultati u anketama su u padu kao kamenje“, kaže Tramp.

Desanktimonijus je pogrdan nadimak koji Tramp u kampanji često koristi za Desantisa, tvrdeći da mu nije lojalan, a nastao je od engleske riječi "sanctimonius", što u prevodu znači "licemjeran".

Sve više republikanskih kandidata, ali Tramp ima prednost
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Politički strateg i veteran pet republikanskih predsjedničkih kampanja Stjuart Stivens nije iznenađen Trampovom prednošću u odnosu na ostale kandidate:

Ovo je Trampova stranka. I ne vidim nijedan razlog zbog kojeg bih vjerovao da će pravni problemi koje on ima to da promijene. Mislim da oni to na mnogo načina zapravo učvršćuju. Mislim da se uspješno prikazao kao žrtva.

Najnoviji republikanski kandidat za predsjedničku nominaciju je bivši kongresmen Vil Herd iz Teksasa:

Ako nominujemo sebičnog i propalog političara koji ne poštuje zakone, poput Donalda Trampa, koji je izgubio Predstavnički dom, Senat i Bijelu kuću, svi znamo da će Džo Bajden ponovo da pobijedi.

Malo ko od drugih republikanskih kandidata toliko otvoreno kritikuje Trampa. Izuzetak je bivši guverner Nju Džersija, Kris Kristi:

Donald Tramp nas je učinio slabijim, tako što nas je dodatno podijelio.

Uz izuzetak Pensa, mnogi od kandidata vjerovatno pokušavaju sebi da obezbijede potpredsjedničku nominaciju, ili koriste ovu kampanju kao zagrijavanje za predsjedničke izbore 2028. godine. Tako gradonačelnik Majamija, Frensis Suarez, ne kritikuje Trampa nego predsjednika Bajdena i demokrate.

Pod ovom administracijom, Amerika ponovo počinje da sumnja u sebe“, kaže Suarez.

Kakvi god da su njihovi motivi, postoji proračunat razlog zbog kojeg je većina kandidata oprezna u pristupu Trampu, kaže Stivens, dodajući da je napustio republikansku stranku.

Ako ste definisani kao protivnik Džoa Bajdena, to je dobra stvar u republikanskim primarnim izborima. Ali takođe mislim da je istorija pokazala da kada napadate Donalda Trampa, on napada nazad prilično snažno. I ne mislim - možda je Kris Kristi izuzetak - da ostali žele da uđu u žestoku svađu sa Donaldom Trampom“, navodi Stivens.

Prvu priliku za procjenu onih koji se bore za predsjedničku nominaciju, birači će imati 23. avgusta, kada se kandidati sučele u istoj prostoriji. Republikanska stranka za tada je zakazala svoju prvu debatu u ovom izbornom ciklusu.

XS
SM
MD
LG