Linkovi

Suđenje Trampu počinje u martu naredne godine


ARHIVA: Bivši predsednik i kandidat za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp na međunarodnom aerodromu u Aberdinu u Škotskoj, 1. maja 2023. (Foto: Rojters/Russell Cheyne)
ARHIVA: Bivši predsednik i kandidat za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp na međunarodnom aerodromu u Aberdinu u Škotskoj, 1. maja 2023. (Foto: Rojters/Russell Cheyne)

Sudija u krivičnom postupku protiv Donalda Trampa u utorak je saopštio da će suđenje bivšem predsedniku, po optužbi za falsifikovanje poslovnih podataka, početi 25. marta 2024. godine, prenela je agencija Rojters. To znači da će se Trampu suditi dok traje predizborna kampanja za predsjedničke izbore.

Sudija je to saopštio na hibridnom pretresu, koji je održao da bi se postarao da je bivši predsednik svestan novih pravila koja mu zabranjuju da koristi dokaze iznete tokom suđenja da bi verbalno napadao svedoke. Tramp je optužen za falsifikovanje poslovnih podataka kako bi prikrio isplatu novca bivšoj porno zvezdi Stormi Danijels u zamenu za njenu diskreciju o njihovom odnosu.

Bivši predsednik nije morao da se pojavi u sudnici na Menhetnu, čime se izbegavaju ogromni bezbednosni i logistički izazovi koji su pratili njegov dolazak u sud radi čitanja optužnice prošlog meseca.

Umesto toga, Tramp je 15-minutnom pretresu prisustvovao preko video linka, dok se njegovo lice videlo na TV monitorima u sudnici. Njegovi advokati kao i tužioci i dalje su morali da uživo budu na pretresu.

Sudija Huan Manuel Merčan pristao je na dodatni korak da lično uputi Trampa u nove restrikcije koje je uveo 8. maja. Trampu je dozvoljeno da javno govori o celom slučaju, ali rizikuje da bude optužen za nepoštovanje suda ukoliko dokaze koje su izneli tužioci u pripremnom postupku bude koristio za napade na svedoke ili druge osobe uključene u slučaj.

Tramp je posle pretresa, na svojoj društvenoj mreži objavio da mu se krši pravo na slobodu govora.

"Nametnuli su nam datum suđenja 25. marta, u sred sezone primarnih izbora. To se zove miješanje u izbore", naveo je Tramp.

4. aprila, Tramp se izjasnio da nije kriv po optužnici u 34 tačke koja ga tereti za falsifikovanje poslovnih podataka u vezi sa isplatama njegove kompanije njegovom bivšem advokatu Majklu Koenu. Tužioci navode da je cilj isplata bio da se Koenu nadoknadi novac koji je dao da bi se pobrinuo da tokom kampanje 2016. godine u javnost ne izađu priče o Trampovim vanbračnim aferama. Tramp demantuje da je imao afere i tvrdi da je tužen iz političkih razloga.

Prema ukazu sudije Merčana, Trampu i njegovim advokatima nije dozvoljeno da dokaze iz suđenja prenesu nekoj trećoj strani, ili ih objave na društvenim mrežama, a takođe se zahteva da određeni materijal osetljive prirode koji su podneli tužioci drže samo Trampovi advokati, a ne on sam. Na početku ročišta, Trampov advokat je rekao da Tramp razume da ne može da otkrije određene dokaze trećim stranama, uključujući medijima i na društvenim mrežama.

Tužioci su zatražili od sudije da uvede pravila o zaštiti svedoka ubrzo posle čitanja optužnice, pozivajući se na njegov istorijat "iznošenja neprijatnih ili pretećih izjava" o ljudima sa kojima je vodio pravne sporove. Podsećajući na "specijalni" status Trampa kao bivšeg predsednika i sadašnjeg kandidata, sudija je objasnio da ta zabrana ne treba da se protumači kao zabrana govora i komentarisanja celog slučaja, te da Tramp ima pravo da se javno brani.

Medijske ekipe ispred sudnice na Menhetnu 4. aprila 2023.
Medijske ekipe ispred sudnice na Menhetnu 4. aprila 2023.

Trampovi advokati traže da se ceo krivični slučaj sa Menhetna premesti u nadležnost federalnog suda. Proces će se nastaviti pred državnim sudom dok se bude razmatrao taj zahtev.

Kolumnistkinja Kerol ponovo tužila Trampa

I. Džin Kerol, kolumnistkinja koja je Trampa tužila u civilnoj parnici za silovanje i klevetu, i dobila odštetu od 5 miliona dolara, sada ga tuži za još najmanje 10 miliona, zbog komentara koje je izneo posle presude.

U dopunjenoj tužbi koju su njeni advokati podneli sudu na Menhetnu, navodi se da je Tramp "još pojačao" sporne komentare o bivšoj kolumnistkinji magazina El, kada se pojavio na skupu sa biračima koji je organizovala i prenosila kablovska mreža CNN dan posle presude.

ARHIVA: I. Džin Kerol izlazi iz sudnice na Menhetnu posle izricanja presude u civilnoj parnici protiv Donalda Trampa, 9. maja 2023. (Foto: Rojters/Brendan McDermid)
ARHIVA: I. Džin Kerol izlazi iz sudnice na Menhetnu posle izricanja presude u civilnoj parnici protiv Donalda Trampa, 9. maja 2023. (Foto: Rojters/Brendan McDermid)

"Teško je zamisliti klevetničko ponašanje koje bi više moglo da bude motivisano mržnjom, zlom namerom ili inatom", napisali su advokati kolumnistkinje govoreći o Trampovim komentarima na CNN-u.

“Ovo ponašanje zaslužuje značajnu odštetu u korist Kerol, i da bi se kaznio sam Tramp i obeshrabrio u daljem pokušaju klevetanja, i da se drugi odvrate od sličnog ponašanja."

Devetočlana porota je pre dve nedelje zaključila da je Tramp seksualno zlostavljao Kerol u luksuznoj robnoj kući u proleće 1996. Takođe je zaključeno da je Tramp izneo lažne tvrdnje koje su nanele štetu njenoj reputaciji nakon što je izašla u javnost sa svojim tvrdnjama kada je objavila knjigu 2019. godine.

Kerol je svedočila da ju je Tramp silovao u kabini za presvlačenje u robnoj kući. Tramp, koji vodi novu kampanju za Belu kuću, nije prisustvovao suđenju niti svedočio. Porota je zaključila da Kerol nije dokazala da je silovana, ali da je Tramp jeste seksualno zlostavljao. Tramp nastavlja da poriče da se napad dogodio i kaže da je Kerol izmislila ceo incident da bi pospešila prodaju svoje knjige.

XS
SM
MD
LG