Linkovi

Može li Tramp da se kandiduje za predsednika ako je optužen i osuđen?


Tramp na predizbornom mitingu, arhiva
Tramp na predizbornom mitingu, arhiva

VAŠINGTON - Pošto je podignuta optužnica protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Njujorku, a on je već najavio kandidaturu za predsedničke izbore 2024, postavlja se pitanje da li je to izvodljivo.

Postoji nekoliko uslova za obavljanje funkcije predsednika SAD.

Prema američkom Ustavu, svako ko ima najmanje 35 godina, državljanin je SAD i živi u Americi najmanje 14 godina, ima pravo da se kandiduje za predsednika.

Pošto Ustav ne pominje policijski dosije, licu optuženom ili osuđenom za krivično delo ne bi bilo zabranjeno da obavlja tu funkciju sve dok ispunjava druge uslove.

Mogu li se dodati novi uslovi za predsedničku kandidaturu?

Pošto su uslovi za predsedničku kandidaturu zapisani u Ustavu SAD, Kongres ne može da doda nove bez usvajanja novih ustavnih amadnmana.

To nije lak zadatak jer zahteva dvotrećinsku većinu glasova u oba doma Kongresa, a potom i ratifikaciju tri četvrtine od ukupnog broja skupština saveznih država.

Šta diskvalifikuje nekoga da se kandiduje?

Onima koji su učestvovali u pobuni protiv SAD, 14. amandman Ustava zabranjuje da obavljaju javnu funkciju. Klauzula je napisana nakon Građanskog rata u SAD i ne pominje druga krivična dela.

Da li je neki predsednik SAD počinio krivično delo?

Nijedan predsednik SAD nije optužen ili osuđen za krivično delo.

Ričard Nikson je 1974. godine je označen kao saučesnik zbog svoje uloge u skandalu Votergejt, ali nikada nije optužen za krivično delo. On je podneo ostavku na funkciju pre nego što je započeo postupak opoziva protiv njega, a predsednik Džerald Ford ga je kasnije pomilovao.

Predsednike Endrjua Džonsona, Bila Klintona i Donalda Trampa opozvao je Predstavnički dom američkog Kongresa, ali ih je Senat oslobodio. Opoziv nije pravni, već politički proces, koji sa sobom ne nosi krivičnu odgovornost.

Mogu li osuđeni da budu članovi Kongresa?

Mogu. Kao i u slučaju predsednika, Ustav SAD postavlja nekoliko uslova za služenje u Kongresu.

Članovi Predstavničkog doma moraju da imaju najmanje 25 godina, da su državljani SAD najmanje sedam godina i da žive u državi koju predstavljaju. Senatori imaju slične uslove, ali njihov boravak je produžen na devet godina i moraju imati najmanje 30 godina. Nema reči o krivičnim delima.

Iako ih Ustav ne propisuje, Kongres ima neka svoja interna pravila.

Predstavnički dom predviđa da članovi osuđeni za krivična dela koja sa sobom nose zatvorsku kaznu od dve ili više godina, ne mogu da glasaju i učestvuju u radu odbora. Ali, ta prava se vraćaju ako je osoba reizabrana. Senat nema slično pravilo.

Postoje li još neka ograničenja u kandidovanju za federalnu funkciju?

Predsednik SAD može da bude izabran na najviše dva mandata, predviđa 22. amandman Ustava.

Amandman je usvojen nakon smrti predsednika Frenklina Ruzvelta 1945. godine, koji je biran četiri puta.

Za članove Kongresa ne postoji ograničenje broja mandata.

XS
SM
MD
LG