Linkovi

Tramp sve žešće napada politiku Desantisa - najvećeg rivala za predsedničku nominaciju


Guverner Floride Ron Desantis i bivši predsednik SAD Donald Tramp, arhiva
Guverner Floride Ron Desantis i bivši predsednik SAD Donald Tramp, arhiva

NJUJORK - Uz uvrede i personalne napade, Donald Tramp sve više napada i politiku svog glavnog rivala za predsedničku nominaciju Republikanske partije, Rona Desantisa, pokazuje analiza Rojtersa.

Oko 40 odsto Trampovih napada na guvernera Floride odnosi se na politiku socijalne zaštite, vladin program zdravstvenog osiguranja Mediker, spoljnu politiku i Desantisov učinak na vlasti.

Petoro političkih analitičara, koji su imali uvid u Rojtersove nalaze, kažu da ovakva strategija predstavlja veliki obrt u odnosu na Trampovu prvu kandidaturu 2016, kada je uglavnom bazirao kampanju na ad hominem napadima na svoje rivale.

"Ovoga puta je jasno da se Tramp menja i da jače udara na politička pitanja", kaže analitičar Dejvid Gergen.

Otkako je Tramp objavio kandidaturu za Belu kuću, čak 242 puta je napao proklamovane ili potencijalne rivale za tu trku, pokazuje Rojtersova analiza njegovih izjava. Većina napada, 216, usmerena je ka Desantisu, koji još nije ozvaničio kandidaturu.

Fokus Trampovih napada je politika socijalne zaštite, državnog penzionog sistema i Medikera. Tramp optužuje Desantisa da želi da uništi te benefite, koje posebno koriste stariji Amerikanci. Napadi o toj temi intenzivniji su od marta ove godine.

Na mitingu u Nju Hempširu, državi koja će prva održati primarne izbore, Tramp je rekao da će "za razliku od Desantisa, on uvek štititi sistem socijalne zaštite i Mediker za starije građane".

Iako su i republikanci u Kongresu i Desantis već rekli da se o tim programima neće pregovarati u okviru razgovora o povećanju duga sa Belom kućom, Trampova kampanja se fokuisrala na to kako je Desnatis glasao kada je bio kongresmen, između 2013. i 2018. godine. Tada je podržavao pomeranje starosne granice za uzimanje penzije sa 65 na 70 godina, kao i za izmenu Medikera tako da se starijima daje pomoć da sami kupe polisu osiguranja.

Republikanci su vodili takvu politiku u tom periodu, ali sada se partijski lideri protive reformi socijalnih programa - jer se na njih oslanja mnogo ljudi.

Džejson Miler, viši savetnik u Trampovoj kampanji, kaže da isticanjem političkih pitanja Tramp želi da naglasi razliku između svoje i Desantisove politike o trošenju novca.

"Pokazuje kako bismo vladali u Vašigntonu. Ono što je Ron Desantis radio je u raskoraku sa Republikanskom partijom danas", kaže Miler.

Desantis se, za sada, bezuspešno brani od Trampovih napada. Tramp je i dalje u velikom vođstvu u odnosu na Desantisa među republikanskim glasačima.

Džon Fieri, republikanski strateg, kaže da bi Trampov pristup mogao da utiče na starije birače među republikanskim biračkim telom, koje se oslanja na oba programa. Na izborima 2020. oko 56 odsto republikanskih birača bilo je starije od 50 godina, što je za čak 39 odsto više nego 1996, prema podacima Pju centra.

Desantisovi saradnici nisu odgovorili na zahtev za komentar o napadima bivšeg predsednika. Njegov portparol Dejv Ejbrams je rekao da "lažni napadi demokrata" neće zaustaviti guvernera da nastavi da "niže uspehe za konzervativni pokret".

Za sada nema jasnih pokazatelja o tome kako su Trampovi napadi na uticali na Desantisa. Nedavne ankete pokazuju da je Tramp ispred Desantisa za 25 do 35 odsto.

Tramp nije ostavio iza sebe stari stil kampanje, koji je prozivke i uvrede na račun izgleda ili karaktera protivnika pretvorio u formu koja se dopala njegovim pristalicama.

Recimo, 2016. je teksaškog senatora Teda Kruza nazivao "lažljivi Ted", Džeba Buša je okarakterisao kao "niskoenergetskog", dok je senatora sa Floride Marka Rubia zvao "mali Marko".

Ostalih 60 odsto njegovih kritika protiv Desantisa je omalovažavajuće ili lično uvredljivo, pokazala je analiza Rojtersa. Bivši predsednik je rekao da Desantisu treba "transplantacija ličnosti".

Od 85 napada u vezi sa politikom, u više od 30 je Tramp pokušao Desantisa da prikaže kao sledbenika bivšeg predsednika Predstavničkog doma Pola Rajana, globalistu ili ljubitelja ratova u inostranstvu, navodi Rojters. Takođe ga prikazuje kao početnika u spoljnoj politici.

XS
SM
MD
LG