Linkovi

Kampanja za 2024. neće biti kao prethodna - to je i dobro i loše za Bajdena


Bajden u kampanji za kongresne izbore 2022.
Bajden u kampanji za kongresne izbore 2022.

Predsednik SAD Džo Bajden u kampanji za drugi mandat neće morati da zavisi od internet konekcije za poziv preko Zuma, ili da govori pred praznim auditorijimima i da vodi računa o disntaciranju od ljudi - kao što je bilo u pandemiji.

SAD se polako vraćaju u normalu. Bajden će predsedničkim avionom putovati na mitinge i više neće biti snimljenih poruka iz podruma njegove kuće u Delaveru.

Povratak normalnim aktivnostima predstavlja i priliku, ali i izazov za Bajdena.

Kampanja je 2020. bila manje zamarajuća zbog pandemijskih zatvaranja, pa je Donald Tramp često optuživao Bajdena da ignoriše svoje birače. Sa druge strane, Bajdenu je bilo teže da podstakne entuzijazam kod svojih glasača onlajn kampanjom.

"Ako je neko profitirao od virtuelne kampanje 2020, to je Džo. Ali je pokazao i da je sposoban da putuje, učestvuje na mitinzima i drugim javnim skupovima. Da ne treba brinuti oko toga da može da vodi i normalnu kampanju", kaže Nikol Brener Šmic koja se bavi izradom strategije za demokrate.

Bajdenovi savetnici skreću pažnju da se tokom pandemije promenio i način na koji glasači komuniciraju sa kandidatima, i kažu da je on najuspešniji kandidat u pogledu komuniciranja sa biračima putem novih platformi.

Bajdenu verovatno neće nedostajati onlajn kampanja. Kada se prvi put virtuelno obratio javnosti u martu 2020, izgubio je deo napisanog govora i čudno se ponašao pred kamerom, a potom i nestao iz kadra. Dva meseca kasnije, prilikom drugog virtuelnog obraćanja, remetile su ga kanadske guske, koje su bile u bari u pozadini.

Iako se kvalitet videa popravio tokom vremena, Bajdenove onlajn prezentacije su često bile u senci onoga što je Tramp radio - toliko da je njegova kampanja napravila i podkast, koji nije dugo trajao.

Jedna od loših stvari 2020. je bila ta što se Bajden nije uživo sastajao sa narodom. Sada će moći da razgovara sa biračima, ali to donosi drugi rizik - da će reći nešto zbog čega će možda kasnije zažaliti. Recimo, 2019. godine, jedan čovek u Nju Hempširu je rekao Bajdenu da je prestar i pitao ga za poslove njegovog sina u inostranstvu. Bajden mu je rekao da je "prokleti lažov".

Bajden nije dobro stajao u debatama demokrata na primarnim izborima, koje su išle uživo. Izgubio je na nekoliko primarnih izbora u početku, iako je bio favorit.

Njegova agenda je ciljala umerene demokrate na početku, ali se pri kraju kampanje pomerio u levo i obećao povećanje državnog izdvajanja za zdravstvenu zaštitu i zaštitu životne sredine. I uspeo je da ispuni neka obećanja dok su demokrate kontrolisale oba doma Kongresa. Ali, u poslednje vreme se ponovo vraća centru - što bi moglo da naljuti progresivne demokrate.

"Pitaće ga glasači mlađi od 30 godina šta je obećao na prethodnim izborima i šta je sa tim?", kaže Norman Solomon, direktor progresivne grupe "Ruts Ekšn", koja je tražila da se Bajden ne kandiduje drugi put.

Bajden takođe nije uspeo da ubedi Kongres da usvoji reformu pravosudnog sistema, što je razočaralo crnačke glasače koji su to tražili zbog ubistva Džordža Flojda i drugih Afroamerikanaca.

Anketa AP-a i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORK, pokazala je da Bajdena podržava 58 odsto odraslih crnaca, što je veliki pad u odnosu na podršku 9 od 10 njih u prvim mesecima njegovog mandata.

Postavljaju se i pitanja o fizičkom stanju 80-godišnjeg Bajdena, koji će imati 86 godina ako bude završio i drugi mandat.

Savetnici priznaju da je kampanja sa putovanjima i stalnim mitinzima brutalna, ali da se i ne razlikuje mnogo od redovne predsedničke dužnosti - koja podrazumeva telefonske pozive kasno noću, interkontinentalna putovanja i rešavanje globalnih kriza. Bajden će verovatno ostati fokusiran na svoj posao, i njegovi savetnici kažu da nema bolje kampanje od efikasnog obavljanja predsedničke dužnosti.

Demokrate kažu da će ovoga puta, za razliku od 2020, ponovo da se dešava kampanja od vrata do vrata koja će im pomoći da dodatno mobilišu glasače.

Bajdenov tim se fokusira najviše na scenario u kome mu je protivkandidat Tramp. Iako ponovni duel neće biti kao 2020, jer je Bajden sada predsednik. To i brine Normana Solomona, jer kaže da Bela kuća insistira na tome da Bajden može da pobedi Trampa i 2024.

"Ponavljaju da može i sad da pobedi Trampa jer ga je već jednom pobedio. Ovoga puta je Bajden na funkciji i to je suštinski problem".

Ali, Nikol Bremer Šmic kaže da kandidat na dužnosti uvek ima prednost i da može direktnije, ličnije da se poveže sa biračima.

"I to je oblast u kojoj je Džo Bajden uspešan".

XS
SM
MD
LG