Linkovi

Druga faza ublažavanja mera na Kosovu, počeo da radi gradski prevoz


Gradski prevoz u Prištini ponovo je počeo da funkcioniše 18. maja 2020. (Foto: VOA)
Gradski prevoz u Prištini ponovo je počeo da funkcioniše 18. maja 2020. (Foto: VOA)

Na Kosovu je počela druga faza ublažavanja mera, uvedenih zbog širenja koronavirusa. Osim početka rada javnog prevoza, pojedinih ustanova i privrednih objekata, građani će od danas moći još sat vremena duže da borave van svojih domova.

Građani Kosova od 18. maja pa do 2. juna, do kada traje druga faza mera koje je uvelo Ministarstvo zdravlja Kosova, mogu van svojih domova dnevno da provedu ukupno četiri sata, umesto tri kako je bilo do sada. Dva puta, po dva sata dnevno građani će moći da koriste, uz raspored utvrđen na osnovu pretposlednjeg ličnog broja iz lične karte.


Građani Prištine i Gračanice za Glas Amerike su prokomentarisali nove mere:

„Meni je svejedno bilo. Ni onda ni sada nisam izazio, bio sam u kući, izlazio sam malo, po pola sata, sat do pijace“.

„Verovatno su razmislili da je to u ovoj sada situaciji dobro, jer ne mogu građani stalno da se drže pod izolacijom dva meseca“.

„Znači nam mnogo, za dva sata ipak možeš barem namirnice da uzmeš ili do doktora da odeš“.

„Meni ne znači mnogo, ja sam star, ali mi znači da izađem i da vidim narod, da sednem i posmatram, to mi znači“.

Građanima Kosova od danas sat vremena više van kuće
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Drugom fazom mera omogućen je rad stomatoloških i fizioterapetskh ordinacija, frizerskih salona, pijace, galerija, muzeja, a uz posebna pravila funckioniše i železnički, gradski i međugradski prevoz, kao i ugostiteljski sektor.

„Iskren da budem ja sam presrećan, pošto mi je salon dva i po meseca bio zatvoren. Čovek koji 20 godina radi i svaki dan čekaš da kažu - od danas možeš da otvoriš salon. Tako da sam srećan i radostan što konačno mogu svoje ljude da ošišam“, rekao je za Glas Amerike vlasnik frizerskog salona „Laki“ u Gračanici Milutin Tomić.

Otvoreni i kafići i restorani, međutim s obzirom da je dozvoljena samo dostava hrane i pića - mnogi ugostitelji nisu zadovoljni.

„Nismo radili od 14. marta, evo skoro dva i po meseca, ove mere nam ništa ne znače zato što dostava hrane je u stvari nerealno ostvarljiva... To je nerealno, mi ćemo probati da to radimo, ali ne očekujemo profit”, kaže Siniša Mirković, vlasnik kafe picerije „Fratelo“ u Gračanici

Lekari poručuju da nema mesta opuštanju i apeluju na građane da se pridržavaju epidemioloških mera. Ispred Doma zdravlja u Gračanici i dalje se obavlja trijaža pacijenata i onih koji ulaze u ovu ustanovu.

„Što se naše zdravstvene ustanove tiče, mi smo sa popuštanjem ovih već krenuli da više radimo sa pacijentima, već su počeli pacijenti da nam dolaze na kontrolne preglede. Počela je naša laboratorija da radi, znači biohemijske analize, počeli su čak i stomatolozi da rade i neke druge usluge, pored hitnih“, rekla je za Glas Amerike direktoka Doma zdravlja u Gračanici Mirjana Dimitrijević.

Posle nešto više od dva meseca, počeo je da funkcioniše i javni prevoz, ali pod posebnim uslovima.

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti napisao je na Fejsbuku da će tokom tokom vožnje, u autobusima biti dozvoljeno prisustvo maksimalno 20 putnika. Ulazak u autobus neće, kako je naveo, biti dozvoljen putnicima koji ne nose zaštitne maske i poručio je da će policija vršiti provere.

XS
SM
MD
LG