Linkovi

Kosovu potreban hitan paket državne ekonomske pomoći


Milionski gubici kosovske privrede zbog koronavirusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Milionski gubici kosovske privrede zbog koronavirusa

Zbog pandemije koronavirusa Kosovo dnevno gubi oko 10 miliona evra i potreban je hitan paket ekonomskih mera kako bi se situacija normalizovala, poručio je Berat Rukići, predsednik Privredne komore Kosova, nakon razgovora sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Rukići i nekoliko kosovskih privrednika su, u sedištu Privredne komore, ukazali kosovskom predsedniku na ekonomnske probleme koje je izazvala globalna pandemnija koronavirusa na Kosovu.

“Šteta je velika. Gubici su od 9 do 10 miliona. Privreda je najviše pogođena u ovih 75 dana ograničenja. Zahtevali smo politički konsenzus koji omogućava Kosovu da ima paket za brzi ekonomski oporavak, ali bez dugoročne štete”, kazao je Rukići.

Predsednik Hašim Tači rekao je da je kosovska ekomnomija zbog pandemije koronavirusa u veoma lošem stanju, ali da se, kako je kazao, novom politikom i ozbiljnijim pristupom može doći do oporavka.

„Pošto i Kosovo, kao i ostale zemlje u regionu, postepeno, ali uspešno prevazilazi situaciju u vezi sa Kovidom-19, prirodno se postavlja obaveza pred svima nama kao državnim institucijama, privrednim komorama i svim mehanizmima kosovskog i civilnog društva, medijima, da se svi okrenemo maksimalnoj posvećenosti za povratak normalnom životu, ali istovremeno i posebno privrednoj obnovi. U tom smeru ćemo raditi zajedno, je jer veoma bitno da se donese pun paket, jasan i potreban i naravno u saglasnosti sa interesima i potrebama poslovanja, kako bismo imali povratak privrednih aktivnosti”, rekao je predsednik Kosova.

Tači je kritikovao mere Vlade Kosova koje se odnose na ekonomski oporavak.

“Treba nastaviti i sa potpunim sprovođenjem svih trenutnih kapitalnih investicija i otvaranjem drugih mogućnosti za investicije koje su neophodne, kao i sa nastavkom privrednog razvoja, stvaranjem novih radnih mesta, ali i povećanjem socijalnog blagostanja građana”, kazao je Tači.

Kosovo: Nezadovoljstvo mladenaca i ugostitelja zbog koronavirusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:33 0:00

Tači se zahvalio privrednicima i radnicima, lekarima i medicinskom osoblju za kako je kazao odlično obavljen posao tokom pandemije koronavirusa.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Kosova od tokom pandemnije koronavirusa od te bolesti obolelo je 1038 građana. Izlečeno je 791 osoba - dok ih je od posledica Kovida 19 preminulo 30.

Na Kosovu je trenutno na snazi druga faza ublažavanja mera tokom pandemije koronavirusa. Rade maloprodajni objekati, frizerski i saloni lepote, restorani za potrebe naručivanja hrane, galerije. Sa radom su zvanično počeli i stomatolozi, zelene pijace, kao i javni saobraćaj, a građani mogu da se kreću četiri sata dnevno.

XS
SM
MD
LG