Linkovi

Avdulah Hoti iz DSK mandatar za sastav nove Vlade Kosova


Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači potpisao je dekret kojim je Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova imenovao za mandatara za formiranje nove vlade.

U četvrtak sam dobio pismo od predsednika Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafa putem kojeg je on potvrdio da ispunjava sve ključne kriterijume za stvaranje nove Vlade, obuhvatajući i kriterijum obezbeđivanja parlamentarne većine za novu Vladu. U skladu sa ovim pismom, upravo sam dekretirao Avdullaha Hotija kao nominovanog za novog premijera Vlade Republike Kosovo“, rekao je Tači na konferenciji za novinare.

Tači je kazao da se u narednim danima nova Vlada može izglasati u Skupštini Kosova, u potpunom skladu sa Ustavom Kosova i demokratskim poretkom, dobijajući tako jasan legitimitet od poslanika Skupštine Kosova.

Predsednik Kosova je kazao da je ubeđen da će u kosovskoj politici preovladati razum, odmerenost i zrelost, dodajući da niko ne treba da tvrdi da drugim nedemokratskim metodama može da zadobije ili održi vlast.

Svi mi, kako zvaničnici, tako i političari na Kosovu treba da poštujemo ove procedure. Treba da se pomirimo sa činjenicom da se vlast stiče i gubi s punim poštovanjem Ustava Kosova i demokratskog poretka", zaključio je Tači.

Sednica Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da se glasa o novoj vladi biće održana u subotu 2. maja u 13 časova, rekao je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši na konferenciji za štampu. On je kazao da je danas podneo zahtev sa 61 potpisom sa održavanje ove sednice istakavši da Demokratski savez Kosova ima dovoljno glasova za izbor nove vlade

Poslanici pokreta Samoopredeljenje podneli su Ustavnom sudu Kosova zahtev o oceni ustavnosti dekreta predsednika Kosova o novom mandataru za formiranje vlade.

"Smatramo da je ovim dekretom predsednik nastavio da krši Ustav i stoga smo se obratili Ustavnom sudu", kazao je Redžep Selimi iz Pokreta Samoopredeljenje.

Poslanici ove partije zatražili su od Ustavnog suda uspostavljanje privremene mere i pozvali poslanike Skupštine Kosova da ne preduzimaju nikakve korake, već da sačekaju odluku Ustavnog suda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG