Linkovi

Inflacija u maju rekordnih 8,6% - Bajden obećava poboljšanje


ARHIVA - Benzinska pumpa u Los Anđelesu u Kaliforniji, 8. marta 2022. (Foto: AFP/Patrick T. Fallon)
ARHIVA - Benzinska pumpa u Los Anđelesu u Kaliforniji, 8. marta 2022. (Foto: AFP/Patrick T. Fallon)

Cene benzina, hrane i većine drugih dobara i usluga skočile su u maju, što znači da je inflacija dostigla novi rekord u poslednjih 40 godina, a američka domaćinstva ne mogu da dobiju predah od rastućih životnih troškova.

Maloprodajne cene su prošlog meseca skočile 8,6% u odnosu na isti period prošle godine, brže od aprilskog rasta od 8,3%, saopštio je Sekretarijat za rad. Novi podaci o inflaciji, koja je najveća na godišnjem nivou od decembra 1981, pojačaće pritisak na Federalne rezerve da nastavljaju da agresivno podižu kamatne stope.

Od aprila do maja, cene su porasle za 1%, što je mnogo više od povećanja od 0,3% od marta do aprila. Iza tog rasta stoje mnogo više cene hrane, goriva, stanarine, karata za avion i novih i polovnih automobila.

Predsednik Džo Bajden u petak je ocenio da su SAD u dobroj poziciji da prebrode najgoru inflaciju u više od 40 godina. Bajden je obećao da će nastaviti da se bori protiv inflacije dok je obilazio luku Los Anđeles - najprometniju luku u Americi i mesto za koje je Bela kuće prošlog oktobra saopštila da će biti ključno za smanjivanje pritiska cena.

“Moja administracija će nastaviti da radi sve što može da smanji cene za građane Amerike", rekao je predsednik posle sumornog novog izveštaja o inflaciji.

Povećanje cena u različitim sektorima je takođe povećalo takozvanu baznu inflaciju, koja ne uzima u obzir promenjive cene hrane i energenata. U maju, bazne cene su oštro porasle za 0,6%, drugi mesec za redom, i sada su 6% veće u odnosu na pre godinu dana.

Zbog velike inflacije, američke porodice moraju da mnogo više izdvajaju za hranu, gorivo i stanarinu, što im smanjuje mogućnosti za druge kupovine - od odlaska kod frizera do kupovine elektronike. Porodice sa nižim primanjima, crnačke porodice i Latinoamerikanci su posebno pogođeni jer najveći deo svojih primanja sada troše na osnovne potrepštine.

Proteklih nedelja pojavili su se neki dokazi da se inflacija ipak usporava, posebno za dugotrajnu roba koja je prošle godine bila obuhvaćena zastojima u lancu snabdeevanja. Ali taj trend kao da se opet promenio u maju, gde je cena polovnih automobila porasla 1,8%, nakon što je bila u padu tri meseca zaredom.

Cene novih automobila su takođe porasle što je posledica nestašice poluprovodnika. Cene odeće su takođe porasle, nakon što su opale u aprilu.

Predsednik Džo Bajden u petak je zatražio od Kongresa da usvoji zakonski predlog za smanjenje računa za energiju, cena lekova koji se izdaju na recept i troškova transporta.

"Pozivam Kongres da usvoji predlog zakona o smanjenju troškova transporta, i prosledi ga na potpis, da bi mogli da smanjimo cene proizvoda. Takođe, pozivam Kongres da usvoji zakonski predlog da se smanje troškovi za porodice, kao što su računi za struju i lekove", naveo je Bajden u saopštenju.

Takođe je, u govoru u Los Anđelesu, optužio američku naftnu industriju, a naročito Ekson mobil, da koristi manjak zaliha nafte da poveća profit. Izrazio je i nadu da će biti ubrzana proizvodnja nafte, iako je po preuzimanju položaja obećao da će SAD smanjiti zavisnost od fosilnih goriva.

U svetlu današnjih podataka o inflaciji, skoro je izvesno da će američka Centralna banka sprovesti najbržu seriju podizanja kamatnih stopa u tri decenije. Cilj je da se time smanje potrošnja i rast dovoljno da bi se obuzdala inflacija a da ekonomija ne sklizne u recesiju. Za centralnu banku, to je hod po tankoj žici.

ARHIVA: Pijaca u Vašingtonu.
ARHIVA: Pijaca u Vašingtonu.

Ankete pokazuju da Amerikanci smatraju da je visoka inflacija najveći problem zemlje, a većina ne odobrava način na koji predsednik Džo Bajden vodi ekonomiju. Republikanci u Kongresu neprestano kritikuju demokrate zbog tog problema uoči novembarskih izbora.

Inflacija je ostala visoka iako su se izvori rasta cena promenili. Snažna potražnja Amerikanaca za različitom robom u vreme dok su mesecim sedeli kod kuće zbog kovida dovela je do nestašica i problema u lancu snabdevanja, posle čega su skočile cene automobila, nameštaja i kućnih aparata.

Sada, dok Amerikanci nastavljaju da troše na usluge, uključujući putovanja, zabavu i izlaske u restorane, cena avio karata, hotelskih soba i obroka u restoranima je drastično porasla. Ruska invazija na Ukrajinu je dodatno ubrzala rast cena benzina i prirodnog gasa. A od kada je Kina olabavila pandemijske restrikcije i ukinula karantin u Šangaju i drugim gradovima, više njenih građana vozi, što je dodatno doprinelo rastu cena benzina.

XS
SM
MD
LG