Linkovi

Međunarodne organizacije o presudi za ubistvo Ćuruvije: Pravda mora biti zadovoljena


Pred sudskim većem Specijalnog suda u Beogradu, u ponovljenom postupku prvostepenom presudom, za Ćuruvijino ubistvo osuđeni su nekadašni pripadnici Službe državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak. (Foto: europeanjournalists.org, cpj)
Pred sudskim većem Specijalnog suda u Beogradu, u ponovljenom postupku prvostepenom presudom, za Ćuruvijino ubistvo osuđeni su nekadašni pripadnici Službe državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak. (Foto: europeanjournalists.org, cpj)

Pravda mora biti zadovoljena”, komentar je generalnog sekretara Evropske federacije novinara (EFJ) Rikarda Gutiereza povodom druge prvostepene presude izrečene u procesu za ubistvo Slavka Ćuruvije – novinara i osnivača listova “Dnevni telegraf”, “Nedeljni telegraf” i “Evropljanin”.

RSF: Presuda za ubistvo Ćuruvije krhki napredak u dostizanju pravde

Pavol Salaj, predstavnik Reportera bez granica (RSF) za Evropsku uniju i Balkan, izjavio je za Glas Amerike da ta nevladina organizacija pozdravlja prvostepenu osuđujuću presudu u ponovljenom procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Vidimo je kao kao krhki napredak u dostizanju pravde za zločine počinjene nad novinarima na Balkanu. Važno je i to što je presuda potvrdila odgovornost države za ubistvo novinara kritičnog prema diktatoru Slobodanu Miloševiću”, ukazao je u odgovoru Glasu Amerike predstavnik RSF-a.

Kako je ukazao, nakon brojnih odlaganja i neuspeha, presuda je odlučujući korak u borbi protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima.

Optuženi i dalje imaju pravo žalbe. Međutim, ukoliko presuda ne bude poništena - to može inspirisati dostizanju pravde u drugim slučajevima napada na balkanske novinare. Pravosudni sistem može pokazati da deluje nezavisno od političkih pritisaka i zaštiti osnovne vrednosti kao što je sloboda medija. Stav pravosudnih organa u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije važan je za medijske slobode - jer pokazuje njihov kapacitet zaštite novinara koji se suočavaju sa sličnim pretnjama kao i ubijeni novinari”, istakao je Salaj.

Podsetio je i da je Ćuruvija pre ubistva, kako kaže, bio pod pritiskom države.

Bio je pod državnim nadzorom, pritisnut ispolitizovanim pravosuđem, pod verbalnim napadima političara i podvrgnut kampanji klevetanja u provladinim medijima. Sve su to aktuelni probleni novinara u Srbiji kojima se i dalje preti. Njih, kao i Slavka Ćuruviju, optužuju da su neprijatelji i izdajnici, čak i iz redova vladajuće stranke. Ako srpske vlasti mogu definitivno da ostvare pravdu za Slavka Ćuruviju, postoji nada da će izbeći još jedno ubistvo”, uveren je sagoovrnik Glasa Amerike.

Salaj smatra i da bi donesena presuda mogla olakšati položaj novinara u Srbiji – ali uz jedan uslov.

Ključno je da proces apelacije bude sproveden što pre. Da konačna presuda prvostepeno osuđenima bude što pre izrečena. Ne može se čekati zauvek. Odlaganje primene pravde je isto što i njeno negiranje”, smatra predstanik organizacije Reporteri bez granica.

Međutim, Pavol Salaj za Glas Amerike kaže i da je zabrinut zbog mogućnosti odbacivanja presude u žalbenom postupku.

Važno je shvatiti da je slučaj Slavka Ćuruvije zasniva na vrednostima kojih Srbija želi da se pridržava. Pripada li onima koji poštuju i neguju demokratiju, vladavinu prava i slobodu medija? Te vrednosti promovisao je Slavko Ćuruvija nasuprot diktatora Slobodana Miloševića. Ili Srbija pripada onima koji žele da zaštite ubice novinara? Nadamo se da je prvi odgovor ujedno i pravi - i za to ćemo nastaviti da se borimo”, zaključio je u pisanoj izjavi Glasu Amerike Pavol Salaj - predstavnik Reportera bez granica (RSF) za Evropsku uniju i Balkan.

Pred sudskim većem Specijalnog suda u Beogradu, u ponovljenom postupku prvostepenom presudom, za Ćuruvijino ubistvo osuđeni su nekadašni pripadnici Službe državne bezbednosti (SDB) Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Marković i Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, dok su Romić i Kurak, koji je u bekstvu, dobili po 20 godina.

Slučaj novinara Slavka Ćuruvije simbol je nekažnjivosti ubistva novinara u našoj profesiji širom Evrope. Evropska federacija novinara, glavna reprezentativna organizacija novinara u Evropi, pozdravlja prvostepenu presudu. Ovo je izuzetno važna sudska odluka, koja treba da potvrdi odgovornost srpske države, a posebno Miloševićevog režima”, ukazao je u pisanom odgovoru Glasu Amerike Rikardo Gutierez.

Prvostepena sudska odluka istovetna je onoj koju je Apelacioni sud ukinuo septembra 2020. i doneo odluku o ponavljanju suđenja za ubistvo počinjeno pre 22 godine.

Atila Mong, predstavnik njujorške nevladine organizacije Komitet za zaštitu novinara (CPJ), presudu ocenjuje kao važnu sudsku odluku kojom su, kako kaže, kažnjene ubice Slavka Ćuruvije, novinara i neskrivenog kritičara režima Slobodana Miloševića.

Presuda je važan korak u okončanju nekažnjivosti u ovom slučaju, ali srpske vlasti treba da nastave da rade na ostvarenju pune pravde tako što će identifikovati nalogodavce ubistva i pokrenuti njihovo krivično gonjenje. Uz to, presuda predstavlja pravi korak u prekidanju kruga nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima”, ukazuje za Glas Amerike predstavnik CPJ-a za Srbiju i druge evropske zemlje.

Period od dvadeset dve godine, od čina ubistva – pa do okončanja drugog po redu prvostepenog sudskog postupka, bio je dug put traganja za neposrednim izvršiocima i nikada utvrđenim inspiratorima i nalogodavcima zločina nad novinarom, ali i profesijom.

Saučesnici ubica činili su sve da pravda ne bude zadovoljena: istraga nije bila dobro sprovedena, bilo je opstrukcija, uništavani su dokazi, a svedoci zastrašivani. Takođe, suđenje je ukazalo na i dalje postojeće saučesništvo ubica i njihovih sponzora sa krugovima vlasti u Srbiji”, tvrdi za Glas Amerike generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutierez.

Sudbina prethodne presude, odnosno njeno ukidanje, mogla bi biti aktuelizovana i u ovom slučaju – pošto prvostepeno osuđeni i u ovom slučaju imaju pravo žalbe Apelacionom sudu Srbije.

Naš sagovornik gaji nade da će presuda pripadnicima tajne službe osuđenim za ubistvo Slavka Ćuruvije biti potvrđena u žalbenom procesu.

Da će biti konačna i da neće ponovo biti predmet pobijanja. Time bi se pokazalo da u Srbiji postoje skrivene snage koje odbijaju da rasvetle zločine iz prošlosti”, uveren je Gutierez.

Slična očekivanja izrazio je i Atila Mong – predstavnik Komiteta za zaštitu novinara.

Nadamo se da presuda neće ponovo biti poništena u žalbenom postupku što bi u svetu izazvalo sumnju o tome da li će pravda u ovom slučaju ikada biti zadovoljena” zaključuje on.

Razlog za poništavanje prethodne prvostepene presude kojom su Marković, Radonjić, Romić i Kurak bili osuđeni na istovetnu ukupnu zatvorsku u trajanju od sto godina – bila je odluka Apelacionog suda da su uložene žalbe tužilaštva i odbrane bile osnovane.

Između ostalog, tada je sudsko veće Apelacionog suda ocenilo da je sud prekoračio optužbu i povredio princip identiteta optužbe i presude jer je, kako je obrazloženo, u njoj navedeno da je na Ćuruviju pucala nepoznata osoba dok su Romić i Kurak pomagali - mada su u optužnici označeni kao neposredni izvršioci.

Slavko Ćuruvija ubijen je aprila 1999. na Uskrs, za vreme intervencije Severnoatlantske alijanse (NATO). U optužnici je precizirano da je ubistvo počinjeno iz niskih pobuda, zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti - radi očuvanja postojeće strukture vlasti.

XS
SM
MD
LG