Linkovi

Prvostepena presuda: Ukupno 100 godina zatvora osuđenima za ubistvo Slavka Ćuruvije


ARHIVA: Slavko Ćuruvija, 1998.
ARHIVA: Slavko Ćuruvija, 1998.

Sudsko veće Specijalnog suda, u ponovljenom postupku prvostepenom presudom, osudilo je nekadašnje pripadnike Službe državne bezbednosti (SDB) Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, za ubistvo novinara i Slavka Ćuruvije.

Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, dok su Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, dobili po 20 godina.

Marković je osuđen za krivično delo teško ubistvo u podstrekavanju, Radonjić za teško ubistvo u saizvršilaštvu, a Romić i Kurak za isto krivično delo kao i Radonjić..

Osuđeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

U prethodnoj prvostepenoj presudi, koju je Apelacioni sud ukinuo septembra 2020. i zatražio ponovno suđenje, nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Marković i bivši rukovodilac beogradskog centra SDB osuđeni su na po 30 godina zatvora, dok su na po 20 osuđeni Romić i Kurak.

Na tu presudu žalili su se tužilaštvo i odbrana. Sudsko veće Apelacionog suda odlučilo je da su žalbe osnovane i vratilo slučaj na ponovno suđenje.

Na ponovljenom suđenju tužilac Milenko Mandić, koje je počelo oktobra 2020, zatražio je da se optuženima izreknu kazne od po 40 godina zatvora.

Sa druge strane, odbrana se založila za oslobađanje optuženih - tvrdeći da se postupak protiv njih vodi kako bi se bivši predsednik Srbije i nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević okrivio za sve što je obeležilo mračan period devedesetih godina prošlog veka.

Slavko Ćuruvija ubijen je aprila 1999. na Uskrs, za vreme intervencije Severnoatlantske alijanse (NATO). U optužnici je precizirano da je ubistvo počinjeno iz niskih pobuda, zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti - radi očuvanja postojeće strukture vlasti.

XS
SM
MD
LG