Linkovi

Da se poštuju zakoni, medijska situacija bila bi dobra


Da se u Srbiji poštuju postojeći medijski zakoni, medijska situacija bi bila sasvim pristojna, međutim to se ne dešava. Neophodno je ojačati nadležnosti programskog saveta javnih medijskih servisa u Srbiji, unaprediti postupak javnih rasprava i uspostaviti otvorenu komunikaciju s građanima, kako bi oni mogli da daju preporuke za unapređenje rada tih servisa, rečeno je danas na okruglom stolu u Beogradu o modelima gradjanske kontrole javnih medijskih servisa što su u Srbiji RTS i RTV.

Kada bi postojala dobra volja i kada bi svako radio svoj posao u duhu zakona koje imamo, medijska slika bi bila pristojna, izjavila je autorka analize "Modeli građanske kontrole javnih medijskih servisa" Maja Divac, na okruglom stolu "Pomeri RTV: Modeli građanske kontrole javnih medijskih servisa", u organizaciji Slavko Ćuruvija fondacije.

U zakonu je jasno navedeno da su javni servisi, pored obaveze da informišu u javnom interesu, dužni da stvore uslove kako bi građani i njihove oraganizacije mogli da utiču na programske sadržaje, na uredničke odluke i kontrolišu njihov rad, kazala je ona. No, stvar je u tome što se zakon ne poštuje.

Što se tiče finansiranja, dok god se dominantno finansira iz budžeta ili zavisi od budžeta, u postojećim političkim okolnostima, nemoguće je da javni servis ispuni ulogu koju mu zakon propisuje i to zahteva jednu kampanju da se osvesti javnost da je zaista neophodno tražiti da se javni servis ne finansira iz budžeta, rekla je Divac, a prenosi FoNet.

Prva od predloženih 10 preporuka, koje će Pokret "Podrži RTV" uobličiti, objaviti i uputiti javnim servisima i donosiocima odluka, je da se stvori efikasan Programski savet.

Neke od preporuka se odnose na samoregulaciju, gde se predlaže uvođenje Ombudsmana, tj. zaštitnika prava gledalaca, i odeljenja za pritužbe gledalaca, javne rasprave, kriterijume za ocenu programa i podnošenje Izveštaja o radu i poslovanju javnosti.

VIDEO: Maja Divac o građanskoj kontroli javnih servisa

Maja Divac o javnim medijskim servisima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Predstavnik Fondacije za otvoreno društvo Dragan Kremer rekao je da se nada da je struka dovoljno pametna da će uspeti da smisli kako da se situacija poboljša.

Ulazimo u godinu u kojoj će se zaista raditi na Medijskoj strategiji i novim zakonima, što je prilika da se stvari poboljšaju, rekao je Kremer.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) bira članove UO javnih servisa, a onda oni postavljaju članove Programskih saveta RTS i RTV, pri čemu je izbor članova Saveta REM krajnje sumnjiv i on većinom radi u krnjem sastavu, rekao je on.

Pošto je zakonom regulisano finansiranje javnih servisa u Srbiji i vlada je preko svih rokova, koje je sama zadala, produžila način finansiranja, koji izgleda kao povoljna kombinacija takse, oglašavanja i velikih budžetskih davanja, kako smo došli do toga da RTV opet tvrdi da je na ivici bankrota, upitao je on.

Programski direktor Slavko Ćuruvija fondacije Ilir Gaši podsetio je da je pre izvesnog vremena, grupa ljudi okupljenih u Pokret "Podrži RTV" postigla nešto što se nije dogodilo od devedesetih godina, zainteresovala je javnost za rad javnog servisa i probudila svest da on postoji zbog njih i da imaju pravo da zahtevaju kvalitetno informisanje.

On je istakao je da je "Podrži RTV" postigao ogroman uspeh u mobilisanju nacionalne javnosti na tom polju i ocenio da je to veliki potencijal da se to i održi.

XS
SM
MD
LG