Linkovi

U Srbiji obeležen Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima


Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, predstavnici Grupe za slobodu medija u četvrtak su obeležili u Beogradu deleći letke ispred kabineta republičkog javnog tužioca i u razgovoru sa građanima, kako bi skrenuli pažnju na važnost uključenja što šire javnosti u borbu za slobodne medije u Srbiji.

U lecima se upozorava na odgovornost državnih organa za smanjenje bezbednosti novinara i smanjenje slobode informisanja. Akcija je simbolično počela u minut do 12, a jedan letak ostavljen je i republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac.

Direktor Fondacije "Slavko Ćuruvija" Ilir Gaši rekao je da je akcija organizovana u 11.59, jer je "očigledno stvar dogorela" zato što nisu rešeni veoma ozbiljni ovogodišnji slučajevi napada, praćenja, snimanja i obijanja stana novinara, prenosi Beta.

"Mi danas uprkos tome čekamo da se išta u smislu institucionalne reakcije dogodi. Pozivamo institucije da shvate da to nij naš hir, molba ili zahtev, već zahtev celog društva da - štiti novinare i javnu reč", kazao je Gaši i dodao da počinioci moraju biti procesuirani.

Bezbednost novinara nije samo briga novinara, već i građana, rekao je Gaši i naglasio da će novinari biti zaštićeni onoliko koliko građani i građanke budu slobodni da stanu i štite ih zahtevajući od države, policije i sudstva brzo rešavanje slučajeve napada, pretnji i pritisaka na novinare.

"Ako imate novinara, koji je sa razlogom uplašen, onda imate problem sa informacijama koje će doći do javnosti.Vidimo da počinioci ovogodišnjih slučajeva nisu privedeni, njihov identitet je nepoznat, ne postoje sankcije. To šalje lošu poruku, plaše novinare", kazao je Gaši.

Gaši je kazao da su akciju u Beogradu organizovali ispred Javnog tužilaštva Srbije, ali da je mogla biti organizovana i ispred zgrade bilo koje policijske stanice ili suda, jer je taj problem prisutan na svim nivoima institucija.

U flajerima koji su deljeni građnima i građnakama podseća se na nerešna ubistva novinara Radoslave Dade Vujasinović (1994), Slavka Ćuruvije (1999) i Milana Pantića (2001) i ukazuje na sve prijavljene ovogodišnje slučajeve pretnji smrću, praćenja i snimanja, obijanja stanova novinara čiji napadači nisu procesuirani i poznati javnosti.

Među navedenim slučajevima je praćenje i snimanje urednika niških Južnih vesti Predraga Blagojevića, obijanja stana novinarke KRIK-a Dragane Pećo, novinarke sajta Cenzolovka Marije Vučić, koja je dobila poruku "Ići ćeš pod mač kamenjarko", slučaj Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića, kojima je prećeno pet puta, kao i napadi na novinare na dan inauguracije predsednika Srbije.

Navodi se da je u 2017. godini bilo 68 napada na novinare, u 2016. godini 69, tokom 2015. godine 58 napada, 2014. godine 36 napada, a 2013. zabeležena su 23 napada.

Među članovima Grupe za slobodu medija koji su građankama i građanima i delili flajere bili su novinari Draža Petrović, Branko Čečen, Tamara Spaić, i drugi. Akcija je organizovana i u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu ispred tužilaštava, sudova ili policije jer su, kako smatra Grupa za slobodu medija, najodgovorniji za ugrožavanje bezbednosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG