Linkovi

Nacionalni konvent: Tragičan odnos prema slobodi govora i medijima u Srbiji


Courtesy photo to LICADHO

U Skupštini Srbije je održana i sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji posvećena situaciji u medijima u Srbiji, a glavna ocena je da raste broj napada na novinare. Kako se čulo na skupu, zabeležena je tendencija smanjenja broja fizičkih napada na novinare, ali, sa druge strane, rastu pritisci na medije.

U senku pregovora Beograda i Prištine pale su sve reforme u Srbiji i postale manje važne, a najdrastičniji i najtragičniji je odnos prema slobodi govora i medija, upozorila je na sastanku Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji koordinatorka Konventa Nataša Dragojlović.

Po njenoj oceni, raniji izveštaji Evropske komisije o napretku bili su dosta razvodnjeni, a formulacije relativizirajuće u oceni postojećeg stanja u oblasti slobode govora i medija.

"Bitno se razlikovalo ono što je naša Vlada izvestila Evropsku uniju, zatim i ono što smo naišli na stav Evropske komisije u samom godišnjem izveštaju o napretku, od onoga šta smo mi svi na terenu u našoj zemlji realno videli i doživeli. Zbog toga je jako važno da se u izveštaju o napretku Srbije na putu evropskih integracija, koji očekujemo 17. aprila, nađe obejktivna ocena stanja u svim oblastima", rekla je Dragojlović.

Pogoršanje stanja medijskih sloboda je primetno godinama, podjednako i u segmentu bezbednosti novinara, rekao je programski direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši i izneo podatke da je u prva tri meseca ove godine zabeleženo je 18 napada na novinare, prošle godine 92, dok su, primera radi, u 2013. zabeležena 23 napada.

"Ako počinioci krivičnih dela protiv novinara nisu kažnjeni, nekim drugim potencijalnim počiniocima se šalje poruka da neće trpeti nikakve posledice. I onda su oni mnogo spremni da to rade. U prvom koraku je važno intenzivirati napore države da se novinare zaštite, ali mislim da je najmanje podjednako važno da se u zaštitu novinara i medija uključi i javnost", istakao je Gaši.

Nataša Dragojlović je potvrdila da će Nacionalni konvent o EU učestvovati u unutrašnjem dijalogu o Kosovu, planiranom za 31. mart. To je prilika da se kaže šta treba da bude obavezna stavka u pravno obavezujućem sporazumu, istakla je Dragojlović i dodala da je dijalog jedino rešenje da oni koji se ne kandiduju na izborima i ne učestvuju u vlasti, ipak utiču na ključne politike koje određuju sudbinu i budućnost ljudi sa ovih prostora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG