Linkovi

CPJ: Ukidanje presude za ubistvo Ćuruvije doprinosi sumnji da li će pravda ikada biti zadovoljena


"Ukidanjem presude iz 2019. godine takva sudska odluka doprinosi sumnjama da li će pravda u ovom slučaju ikada biti zadovoljena”, istaknuto je u saopštenju Karlosa Martineza - direktora programa te organizacije. (Foto: CPJ)
"Ukidanjem presude iz 2019. godine takva sudska odluka doprinosi sumnjama da li će pravda u ovom slučaju ikada biti zadovoljena”, istaknuto je u saopštenju Karlosa Martineza - direktora programa te organizacije. (Foto: CPJ)

Komitet za zaštitu novinara (CPJ), nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku, saopštila je da je uznemirena i razočarana odlukom suda u Srbiji da poništi osuđujuće presude četvorici bivših službenika Državne bezbednosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

„Prošlo je već više od 20 godina od kada je Ćuruvija hladnokrvno ubijen, a ukidanjem presude iz 2019. godine takva sudska odluka doprinosi sumnjama da li će pravda u ovom slučaju ikada biti zadovoljena”, istaknuto je u saopštenju Karlosa Martineza - direktora programa te organizacije.

Apelacioni sud u Beogradu u ponedeljak je objavio odluku, donetu još 15. jula, o ukidanju prvostepene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika listova "Dnevni telegraf", "Nedeljni telegraf" i "Evropljanin" naloživši da se suđenje ponovi, objavljeno je na sajtu tog suda.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud ukazuje da se prvostepena prestupa pobija zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka – odnosno uvođenjem nepoznate osobe kao počinioca ubistva Slavka Ćuruvije.

Mogens Bliher Bjeregard, predsednik Evropske federacije novinara (EFJ), u ponedeljak je za Glas Amerike takvu odluku označio kao, kako se izrazio, šokantno uklanjanje ili odlaganje pravde u tom slučaju.

“Naše kolege u Srbiji decenijama se bore protiv nekažnjivosti. Kada su počinioci i dalje na slobodi - bezbednost novinara i sloboda medija je u opasnosti. Mora se istaći da ućutkivanje novinara ne sme proteći bez posledica. Ovaj slučaj već predugo traje”, ukazao je Bjeregard u pisanoj izjavi za Glas Amerike.

Prethodno je u svojoj reakciji nevladina organizacija "Reporteri bez granica" upozorila da neefikasnost države u zadovoljavanju pravde podstiče počinioce takvih zločina.

Pavol Salaj, predstavnik te organizacije za Evropsku uniju i Zapadni Balkan, istakao je u pisanoj izjavi za Glas Amerike da odluka Apelacionog suda u Beogradu predstavlja značajnu prepreku za slobodu medija u Srbiji.

“Duboko je zabrinjavajuće što 21 godina od ubistva nije bila dovoljna da Srbija osudi ubice novinara i tako započne borbu protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima. Štaviše, poništavanje presude izlaže srpske novinare, koji su izloženi redovnim fizičkim napadima, novim neizvesnostima", rekao je Pavol Salaj za Glas Amerike.

Za učešće u ubistvu Ćuruvije, na ukupno 100 godina zatvora, aprila 2019. (čak dvadeset godina nakon ubistva) bili su osuđeni tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić.

Slavko Ćuruvija, novinar, osnivač i izdavač listova "Nedeljni telegraf" i "Dnevni telegraf" i "Evropljanin", ubijen je 11. aprila 1999. godine u Beogradu ispred ulaza u svoj stan, tokom NATO intervencije u Srbiji sukoba sa vlašću Slobodana Miloševića zbog neslaganja o izveštavanju o ratu na Kosovu.

XS
SM
MD
LG