Linkovi

Bivšim pripadnicima DB-a ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva Ćuruvije


Arhiva - Slavko Ćuruvija

Bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković i nekadašnji načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić osuđeni u petak na po 30 godina zatvora zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Reakcije na presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

Bivši pripadnici RDB Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su zbog istog zločina na po 20 godina zatvora.

Veliku novost u današnjoj presudi predstavlja stav da je novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" ubilo NN lice, a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti za to pripremili "teren". Do sada je kao direktni izvršilac figurirao Miroslav Kurak, ali sud smatra tužilaštvo nije dokazalo da je on pucao.

Ova presuda nije doneta jednoglasno, već preglasavanjem sudija u tročlanom veću odnosnom 2:1. Na ovu odluku suda, i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Međunarodne novinarske organizacije: Kazniti i nalogodavce ubistva

Organizacija Reporteri bez granica pozdravila je izricanje presude od 20 i 30 godina četvorici optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine u Beogradu i pozvala vlasti da nastave istragu, kako bi identifikovali i kaznili osobu koja je ubistvo naredila.

To je prvi put u novijoj srpskoj istoriji da je neko osuđen za ubistvo novinara, ukazuju Reporteri bez granica i dodaju da je bilo potrebno 20 godina, uključujući i četiri godine sudskog procesa, da se presudi počiniocima Ćuruvijinog ubistva, koji su bivši službenici državne bezbednosti.

"Pozdravljamo ovu u velikoj meri simboličku presudu, koja svedoči o snažnoj privrženosti srpskih vlasti da poštuju vladavinu prava i bore se protiv nekažnjivosti", izjavila je o Polin Ades-Mevel, šefica deska Reportera bez granica za Evropsku uniju i Balkan.

Prema njenim rečima, pravosudni sistem svejedno mora da nastavi napore kako bi bili osuđeni svi oni koji su umešani u ubistvo Ćuruvije, uključujući i osobu koja je izdala naređenje.

Komitet za zaštitu novinara iz Njujorka takođe je pozdravio prvostepenu presudu četvorici odgovornih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Pozdravljamo odluku srpskog suda da na duge zatvorske kazne osudi četvoricu odgovornih za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i glasnog kritičara režima Slobodana Miloševića, 20 godina nakon ubistva“, rekla je koordinatorka programa Komiteta za zaštitu novinara za Evropu i Aziju Gulnoza Said.

„Srpske vlasti treba da nastave da rade na tome da pravda bude u potpunosti zadovoljena identifikacijom onih koji su naredili to ubistvo“, zaključuje Said.

Matić: Dug put do pravosnažne presude

Odmah posle suđenja, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić rekao je da je veoma važno što prvi put posle 20 godina obeleževanje godišnjice ubistva Ćurivije neće biti dočekano pozivima na istragu i sudsku odluku:

"Imamo danas prvostepenu presudu, imamo utvrđeno činjenično stanje o kojem je tužilac izneo ubedljivu optužnicu i mislim da kao profesija treba da budemo zadovoljni onim što se danas dogodilo. Pred nama je dug put do pravosnažne presude i ja se nadam da će pravosnažna biti takođe potvrđena."

I za predsednika Udruženja novinara Srbije Vladimira Radomirovića današnja presuda predstavlja veliki dan i za srpsko novinarstvo, i za srpsko pravosuđe:

"Važno je da sada državni organi pronađu to NN lice koje je direktni počinilac ubistva, kako se navodi u ovoj presudi i da se pronađe nalogodavac ubistva. Bez tih odgovora mi nećemo imati punu pravdu za Slavka Ćuruviju", rekao je Radomirović.

Novinar i bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović je rekao da se u ovom procesu malo pažnje posvetilo ambijentu u kome se dogodio ovaj zločin:

"Samo suđenje, i uopšte ovih 20 godina nismo iskoristili da otkrijemo mehanizam koji je doveo do te situacije da u jednoj državi neko može da kaže ubijte novinara i da se to sprovede u delo."

Punomoćnik porodice Slavka Ćuruvije, advokat Slobodan Ružić je rekao da su očekivane maksimalne kazne, dok je advokatica Milana Radonjića i Ratka Romića, Zora Dobričanin Nikodinović rekla da se ni nakon ove presude ne zna ko je ubio novinara Slavka Ćuruviju, iako je i državni vrh rekao da su ubice Ćuruvije uhvaćene.

Vučić: Presuda važna za stvaranje pravne države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije predstavlja poruku da, kako se izrazio, niko nema pravo da ubija bilo koga, na bilo koji način i iz bilo kojeg razloga, pa makar neko smatrao i da je to državni razlog.

“Veoma sam zadovoljan zbog toga što je postupak došao do kraja. Ne želim da se mešam sudijama u posao i da idem protiv odbrane i tužilaštva. Ne znam ko će se žaliti na presudu. Mislim da je to važna karika u stvaranju istinske pravne države u Srbiji”, rekao je Vučić.

Aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, kao visoki funkcioner Srpske radikalne stranke haškog osuđenika Vojislava Šešelja, u vreme ubistva Slavka Ćuruvije obavljao funkciju ministra informisanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije - države koje su činile Srbija i Crna Gora. Okosnicu vlasti u tom periodu činili su Socijalistička partija Srbije Slobodana Miloševića, koji je u Haškom tribunalu preminuo 2006. godine tokom suđenja za ratne zločine, i Šešeljevi radikali.

Novinar, urednik i vlasnik "Evropljanina" i "Dnevnog telegrafa" Slavko Ćuruvija ubijen je u Svetogorskoj ulici 11. aprila 1999. godine, tokom NATO intervencije u Saveznoj Republici Jugoslaviji, ispred zgrade u kojoj je živeo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG