Linkovi

Formirana grupa protiv medijskog mraka


Novinarska i medijska udruženja, redakcije i organizacije civilnog društva u Srbiji, najavljuju zajedničke akcije u borbi za slobodu medija. Povod ovog okupljanja je gašenje Vranjskih i štrajk glađu vlasnika i glavnog i odgovornog urednika tog nezavisnog medija, Vukašina Obradovića. Zbog sve lošije medijske situacije u Srbiji, reagovala strukovna udruženja iz Evrope i sveta.

"Obaveštavamo domaću i međunarodnu javnost da je u petak, 22. septembra, doneta odluka da se krene sa zajedničkim aktivnostima medija, novinarskih asocijacija, novinara i organizacija civilnog društva u borbi za slobodu medija u Srbiji" kaže se u zajedičkom saopštenju ove grupe.

Grupa je okupljena u znak podrške Vranjskim, "jednom od najznačajnijih lokalnih medija u zemlji", koji je prošle nedelje ugašen zbog "neizdrživih političkih i ekonomskih pritisaka".

Ova grupa medija i organizacija smatra da je gašenje tih novina i Obradovićev štrajk glađu "simboli situacije u kojoj se nalazi ogromna većina drugih nezavisnih medija u Srbiji, kao i sloboda medija u celini".

U samo jednom danu ugašene su Vranjske, dogodili su se napadi partije na vlasti na istraživačkog novinara KRIK-a, a novinarke su ponovo bile meta napada na naslovnoj strani lista Informer, saopštava grupa ocenjujući da je to bila nedelja kulminacije napada na slobodu medija i integritet i egzistenciju nezavisnih novinara.

"Ova grupa predstavlja i odgovor građana Srbije na konstantno urušavanje slobode medija i izražavanja, na nacionalnom i lokalnom nivou", kažu osnivači i poručuju da su otvoreni za uključivanje svih zainteresovanih medija, organizacija i pojedinaca.

Grupa poziva sve medije i organizacije da u četvrtak, 28. septembra, zajedničkom akcijom ukažu na postojanje medijskog mraka u Srbiji i najavljuje da će organizovati i druge akcije i obaveštavati međunarodnu javnost o stanju medija u Srbiji.

"Svi mediji, portali, veb strane organizacija, društvene mreže građana i građanki koji se pridružuju ciljevima ove inicijativne grupe će u podne zamračiti ekrane ili tokom tog dana obeležiti svoja štampana izdanja crnim znakom koji simbolizira medijski mrak sa kojim se već godinama suočavamo u Srbiji", stoji u pozivu.

Svako ko želi da se priključi može da pošalje mail na stojimuzvranjske@gmail.com, saopšteno je.

Grupu su osnovali i na akciju pozivaju: Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM, Asocijacija medija, Asocijacija online medija, Beogradski centar za ljudska prava, Balkanska istraživaćka novinarska mreža – BIRN, Biro za društvena istraživanja, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS, Centar za praktičnu politiku CRTA, Dnevni list Danas, Fondacija Slavko Ćuruvija, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Južne vesti, Komitet prava za ljudska prava – YUCOM, KRIK - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije, Kuća ljudskih prava, Lokal Pres - Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Media i reform centar Niš, Nedeljnik Kikindske, Nedeljnik, Novi magazin, Nedeljnik Vreme, Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV, Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS, Peščanik, Transparentnost Srbija".

Međunarodna i evropska federacija novinara osuđuju pritiske na medije u Srbiji

Pozivamo srpske zvaničnike da javno osuđuju pretnje po slobodu medija i napade na novinare, kaže se u zajedničkom saopštenju najvećih međunarodnih novinarskih organizacija.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) poručuju da se solidarišu sa novinama Vranjskim, osuđuju političke i ekonomske pritiske na medije i daju punu podršku svojim članicama u Srbiji koje se bore za novinarske i medijske slobode, prenelo je Nezavisno udruženje novinara Srbije na svom sajtu.

"Vlada Srbije bi trebalo da jasno kaže da dosledno sprovodi zakone i da svi mediji i novinari imaju jednak tretman. Pozivamo srpske zvaničnike da javno osuđuju pretnje po slobodu medija i napade na novinare", rekao je predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard povodom odluke vlasnika i urednika nedeljnika Vranjske Vukašina Obradovića da zbog političkih i ekonomskih pritisaka ugasi taj medij posle 23 godine postojanja.

"Kontinuirani napadi na novine Vranjske predstavljaju skandal za demokratiju u Srbiji. Ne možemo da tolerišemo to što je ugledni nedeljnik pod stalnim nadzorom i zastrašivanjem samo zbog toga što obavlja svoj zadatak informisanja građana. Tražimo od Vlade Srbije da učini sve što je u njenoj nadležnosti da bude garant slobodnog i nezavisnog novinarstva u zemlji", izjavio je predsednik IFJ Filip Lerut.

Evropska i Međunarodna federacija novinara u zajedničkom saopštenju, koje prenosi NUNS, izražavaju solidarnost sa Vukašinom Obradovićem i podsećaju da su on i njegove kolege u redakciji višestruko nagrađivani za svoj novinarski istraživački rad. U saopštenju se ukazuje i da je 2009. OEBS proglasio Obradovića za medijsku ličnost godine, te da je bio predsednik NUNS-a od sredine 2010. do februara 2017.

Najveće međunarodne novinarske asocijacije podsećaju da je “nedeljnik Vranjske prestao da izlazi zbog administrativnog uznemiravanja”. Navode i da je osnivač i glavni urednik Vranjskih javno saopštio da su novine bile izložene intenzivnim političkim i ekonomskim pritiscima, uključujući i inspekcije koje su, navodno, bile usmerene na kompromitovanje finansijskog poslovanja tog medija.

EFJ i IFJ navode da ih je NUNS obavestilo da su Vranjske novine od svog osnivanja 1994. godine kontinuirano podvrgnute političkim i ekonomskim pritiscima, jer je taj nedeljnik poznat po otkrivanju zloupotreba javnih funkcija, kao što su korupcija i organizovani kriminal. Obradović, njegova porodica i njegove kolege doživeli su više neistraženih slučajeva uznemiravanja i progona, kao što su direktne pretnje, oštećenja automobila i pljačke redakcije, inspekcije i kontrole koje ekonomski guše novine.

U saopštenju se podseća i na otvoreno pismo Obradovića od 21. septembra u kojem on postavlja više pitanja poreskoj upravi o razlozima kontrole Vranjskih i ukazuje da novine od svog osnivanja posluju transparentno i u skladu sa zakonom. U svom poslovanju Vranjske nisu imale značajnije oscilacije, redovno izmiruju sve poreske obaveze, i nikada nisu menjale ni ime ni izdavača. U ranijim slučajevima kontrole državnih organa, Vranjske su uvek poštovale njihove odluke i postupale po donetim rešenjima.

EFJ i IFJ ukazuju da novinarska i medijska udruženja u Srbiji ocenjuju da je srpska vlada ušla u novu brutalnu fazu zastrašivanja novinara i medija, sa ciljem da potpuno onemogući njihovu ulogu čuvara i utišaju svako nezavisno kritičko mišljenje.

"Tražimo od građana i nevladinih organizacija da preuzmu aktivnu ulogu u borbi za zaštitu slobode medija i izražavanja, s obzirom da to svakako nije samo pitanje profesionalaca u medijima, već preduslov svakog demokratskog procesa. Takođe, tražimo od međunarodnih organizacija da zaustave ignorisanje ozbiljnih problema sa kojima se suočavaju novinari i mediji u Srbiji i da se aktivno uključe u zaštitu demokratskih vrednosti koje su sami promovisali", naglašava se u zajedničkom sopštenju EFJ i IFJ, koje je preneo NUNS.

XS
SM
MD
LG