Linkovi

Izlazne ankete: Komičar Zelenskij novi predsednik Ukrajine


Volodomir Zelenskij i njegova supruga Olena slave nakon objave rezultata izlaznih anketa (Foto: REUTERS/Oleksandr Klymenko)
Volodomir Zelenskij i njegova supruga Olena slave nakon objave rezultata izlaznih anketa (Foto: REUTERS/Oleksandr Klymenko)

Volodimir Zelenskij pobedio je u drugom krugu ukrajinskih predsedničkih izbora, rezultat je koji pokazuju izlazne ankete. Zelenskij je osvojio 73 odsto glasova čime je porazio aktuelnog predsednika Petra Porošenka.

Zelenskij, koji je poznat po ulozi predsednika u jednoj popularnoj TV seriji, izjavio je nakon nedeljnog glasanja, da će ukoliko pobedi to biti pobeda Ukrajinaca, Ukrajine i poštenih izbora.

Slavlje Volodimira Zelenskija u njegovom izbornom štabu
Slavlje Volodimira Zelenskija u njegovom izbornom štabu

"Još nisam zvanično predsednik, ali - kao ukrajinski građanin mogu da kažem svim državama nastalim iz Sovjetskog Saveza da pogledaju nas. Ovo smo zajedno postigli. Sve je moguće!", rekao je Zelenskij, objavljujući pobedu u sedištu svog izbornog štaba.

Ukoliko rezultat potvrdi Državna izborna komisija Zelenskij će obavljati funkciju predsednika u petogodišnjim madnatu.

Petro Porošenko, kandidat koji je u drugom krugu prema izbornim aknetama pretrpeo poraz, objavio je na društvenoj mreži Tviter da će prihvatiti volju naroda.

"Obezbedili smo slobodne, fer, demokratske i takmičarske (konkuretne) izbore. Nema sumnje da je Ukrajina postavila novi standard u vođenju demokratske izborne kampanje. Prihvatiću volju ukrajinskog naroda", objavio je Porošenko.

U prvom krugu izbora 31. marta, u kojem je učestvovalo 39 kandidata, Zelenski je osvojio 30 odsto glasova, a Porošenko 16 odsto.

Zelenskij je kampanju vodio uglavnom na društvenim mrežama i izbegavao je intervjue za medije, pa ga je Porošenko prozvao "virtuelnim kandidatom". Porošenka su, s druge strane, kritikovali što je u svojoj kampanji emitovao video u kome Zelenskijeg gazi kamion.

Zelenskij je svoju kampanju bazirao na borbi protiv korupcije i nekoliko konkretnih predloga poput ukidanja imuniteta predsedniku, poslanicima i sudijama i doživotnog oduzimanja prava na obavljanje javne funkcije svima koji su osuđeni za korupciju. Pozvao je i na amnestiju od poreza za one koji su prijavili skrivenu imovinu, odnosno dozvolilo bi im se da prijave imovinu, plate pet odsto poreza i izbegnu ostale mere.

Petro Porošenko (L) i Volodimir Zelenskij (D)
Petro Porošenko (L) i Volodimir Zelenskij (D)

Zelenskij podržava članstvo Ukrajine u NATO-u, ali uz uslov da građani to podrže na referendumu.

Takođe je predložio direktne razgovore sa Rusijom kako bi se rešio konflikt u istočnoj Ukrajini u kome je od 2014. poginulo 13 hiljada ljudi.

Zelenskij je priznao da je nekada imao komercijalne interese u Rusiji kroz jednu holding kompaniju, a spekuliše se i o njegovim vezama sa oligarhom Ihorom Kolomojskijem, vlasnikom TV stanice koja emituje šou Zelenskijeg "Sluga naroda".

Porošenko je ušao u politiku kao proizvođač čokolade i došao je na vlast uz proteste koji su naterali njegovog prethodnika, proruskog predsednika Viktora Juščenka da se povuče.

Pet godina kasnije zamera mu se što je malo uradio na iskorenjivanju korupcije u Ukrajini i što nije zaustavio rat koji se vodi na istoku zemlje protiv ruskih separatista.

Iako su njegove ekonomske reforme zadovoljile strane lidere, milioni Ukrajinaca i dalje nemaju da plate sve račune.

Porošenko je posle prvog kruga predsedničkih izbora osnovao antikorupcijski sud, naložio smenu guvernera regiona Odese zbog korupcije i otpustio zamenika direktora obaveštajne službe zbog toga što navodno poseduje veliku imovinu u Rusiji.

Petro Porošenko se inače pozicionirao kao lider koji se suprostavlja Rusiji i želi da distancira zemlju od Moskve.

XS
SM
MD
LG