Linkovi

SAD i Nemačka prelomile: Borbeni tenkovi idu u Ukrajinu


ARHIVA - Vojnici Bundesvera na tenku Leopard 2 A7 tokom vopjne vežbe u Munsteru, 20. maj 2019.
ARHIVA - Vojnici Bundesvera na tenku Leopard 2 A7 tokom vopjne vežbe u Munsteru, 20. maj 2019.

SAD saopštile su da će poslati Ukrajini svoje najsavremenije borbene tenkove M1 Ejbrams, nakon što je i Nemačka odlučila da pošalje svoje tenkove Kijevu. Ukrajina je potez dve zemlje opisala kao potencijalnu prekretnicu u borbi protiv ruske invazije, dok je Moskva nešto ranije odluku Nemačke nazvala "opasnom provokacijom".

Američki predsednik Džo Bajden u Vašingtonu je saopštio da će Amerika poslati 31 tenk M1 Ejbrams kako bi pomogla Ukrajini u borbi protiv Rusije, čija invazija traje skoro godinu dana.

Bajden je naglasio da su SAD i Evropa potpuno jedinstvene u podršci Ukrajini i najavio da će Amerikanci početi obuku ukrajinskih vojnika "što je pre moguće".

"Rusija je očekivala da ćemo da se podelimo. Međutim, potpuno smo jedinstveni", poručio je Bajden.

Predsednik Džo Bajden govori u Beloj kući (Foto: AP/Susan Walsh)
Predsednik Džo Bajden govori u Beloj kući (Foto: AP/Susan Walsh)

Međutim, istakao je da će biti potrebni meseci da Ejbrams - najsavremeniji američki tenkovi - stignu do bojnog bolja u Ukrajini, te da odluka o njihovom slanju ne predstavlja ofanzivnu prijetnju protiv Rusije.

Američki predsednik rekao je i da odluka o slanju tenkova nije rezultat pritiska Nemačke.

"Nemačka me nije primorala da promenim mišljenje, želeli smo da osiguramo da smo svi zajedno", rekao je Bajden u odgovoru na novinarsko pitanje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvitovao je da je američka odluka "važan korak na putu do pobede" i poručio da je "slobodni svet danas ujedinjeniji kao nikada ranije za zajednički cilj - oslobađanje Ukrajine".

Nešto ranije, posle višenedeljnog oklevanja, njemački kancelar Olaf Šolc u sredu je objavio da će njegova vlada poslati Ukrajini tenkove "Leopard 2" i odobriti zahteve drugih država da urade isto.

U Berlinu je saopšteno da će nemačka vlada u početku Kijevu obezbediti 14 tenkova Leopard 2 A6. Cilj je da Nemačka i saveznici pošalju Ukrajini 88 tih tenkova, koji bi činili dva bataljona.

“To je rezultat intenzivnih konsultacija, sa našim saveznicima i međunarodnim partnerima", rekao je Šolc u obraćanju nemačkom parlamentu.

“To je bilo ispravno i važno je što nismo dozvolili da nas primoraju da donesemo tu odluku", dodao je nemački kancelar.

Na kasnijoj konferenciji za novinare sa islandskom premijerkom, poručio je da Nemačka planira da pošalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, van tenkova. U mogućim budućim isporukama oružja, kako je naveo, bili bi protivvazdušni sistemi, teška artiljerija i višecevni raketni lanseri.

Podaci o nemačkom borbenom tenku Leopard 2A4.
Podaci o nemačkom borbenom tenku Leopard 2A4.

Vašington je oklevao da pošalje tenkove Ejbrams, koji nisu jednostavni za upravljanje i održavanje, ali je morao da promeni taktiku kako bi uverio Nemačku da pošalje Ukrajincima svoje tenkove Leopard 2, kojima se lakše operiše.

Zapadni saveznici žele da pomognu Ukrajini da se pripremi za moguću prolećnu kontra-ofanzivu, u pokušaju da potisne Rusiju sa svoje teritorije u južnim i istočnim delovima, koje je Rusija osvojila od kada je izvršila invaziju na susednu zemlju pre 11 meseci.

Nakon što je Džo Bajden saopštio odluku o slanju tenkova Ukrajini, šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak izjavio je da to "istorijski dan" koji će pomoći da se odluči ishod rata. "Glavna stvar je što je ovo samo početak. Potrebne su nam stotine tenkova", objavio je Jermak na servisu za razmenu poruka Telegram.

Ukrajinski predsednik ranije je pozdravio odluku Nemačke. Tenkove Leopard 2 ima nekoliko evropskih zemalja, što znači da neke mogu da pošalju Ukrajini.

Glavni nemački borbeni tenkovi, dalje proširivanje odbrambene podrške i obuke, zeleno svetlo za partnere da pošalju slično oružje. Upravo sam saznao sa ove važne i pravovremene odluke tokom telefonskog razgovora sa Olafom Šolcom. Iskrena zahvalnost kancelaru i svim našim prijateljima u Nemačkoj", tvitovao je Zelenski.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je odluku Nemačke o slanju tenkova.

"U ključnom trenutku u ruskom ratu, oni mogu da pomognu Ukrajini da se odbrani, pobedi i odoli kao nezavisna nacija", tvitovao je Stoltenberg.

Ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev ocenio je da je odluka Berlina "izuzetno opasna" i da " premešta konflikt na novi nivo i u suprotnosti je sa izjavama nemačkih političara o tome da oklevaju da budu umešani".

Odluka američke administracije o slanju tenkova Ejbrams, koju je prvi objavio Vol strit džornal u utorak, deo je diplomatskog dogovora sa Nemačkom u vezi sa njenom donacijom tenkova Leopard 2.

Bajden je u sredu o podršci Ukrajini telefonom razgovarao sa Šolcom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i britanskim premijerom Rišijem Sunakom.

Premijer Velike Britanije, koji je Ukrajini obećao 14 tenkova Čelindžer 2, pozdravio je vesti iz SAD i Nemačke objavom na svom zvaničnom Tviter nalogu, nazivajući ih “pravom odlukom NATO saveznika i prijatelja”, koja će “ojačati odbrambenu moć Ukrajine”.

“Zajedno, ubrazavamo naše napore da osiguramo da Ukrajina pobedi u ovom ratu i obezbedi dugoročni mir”, napisao je Sunak.

Rusija: Tenkovi će biti uništeni

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov je na svojoj Fejbuk stranici očekivanu odluku SAD da pošalje tenkove Ukrajini opisao kao “još jednu očiglednu provokaciju protiv Rusije”.

“Očigledno je da Vašington namerno pokušava da nam nametne strateški poraz”, poručio je Antonov, ali se i zarekao da će američki tenkvi “bez ikakve sumnje biti uništeni, kao i svi drugi primerci vojne opreme NATO-a”.

Portparol ruske vlade Dmitrij Peskov odbacio je vesti o dopremanju tenkova Ukrajini, kao “neuspeli plan” tokom današnjeg telefonskog brifinga. Peskov je ocenio razmeštanje američkih i nemačkih tenkova u Ukrajinu kao “precenjivanje” potencijala tih tenkova da pomognu ukrajinskoj vojsci i predvideo da će i te mašine “izgoreti, kao i sve ostale”.

XS
SM
MD
LG