Linkovi

Posledica rata u Ukrajini: Turska zabrinuta zbog plutajućih mina u Crnom moru


Turski minolovac klase Ajdin na putu ka Crnom moru, nedaleko od Istanbula, Turska, 26. marta 2022.
Turski minolovac klase Ajdin na putu ka Crnom moru, nedaleko od Istanbula, Turska, 26. marta 2022.

Dok su turski vojni ronilački timovi ove nedelje bezbedno deaktivirali već treću plutajuću pomorsku minu u turskim vodama od 26. marta, neki pomorski stručnjaci rekli su da eksploziv i dalje predstavlja pretnju za istanbulski moreuz Bosfor.

Dana 19. marta, ruska obaveštajna služba FSB saopštila je da je 420 pomorskih mina slobodno plutalo Crnim morem nakon što su se oslobodile usled oluje. FSB navodi da su ukrajinske snage postavile mine, ali su ukrajinske vlasti odbacile tu optužbu kao dezinformaciju.

Ukrajinske vlasti optužile su Rusiju da je postavila pomorske mine u Crnom moru i da ih koristi kao "nekontrolisanu lebdeću municiju".

"Ako se ove mine rašire kako se tvrdi, rizik se nastavlja čak i u Bosforu", rekao je za Glas Amerike Bora Serdar, penzionisani štabni pukovnik iz turskih pomorskih snaga. "Ne bi bilo iznenađenje da je bar nekoliko mina otišlo u moreuz".

Regionalna pretnja

Turska, članica NATO, otkrila je 26. marta prvu zalutalu minu na crnomorskoj obali Istanbula u blizini Bosforskog moreuza. Drugi je pronađen kod obale Igneade, blizu bugarske granice, 28. marta.

Turske vlasti saopštile su da su timovi turske podvodne odbrane bezbedno detonirali obe mine.

"Naši brodovi za lov na mine i mornarički patrolni brodovi su na oprezu", rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar 29. marta, dodajući da Turska radi na identifikaciji izvora plutajućih pomorskih mina.

Bosforski moreuz povezuje Crno more sa Mramornim i dalje Egejskim i Sredozemnim morem i prolazi kroz najveći grad Turske, Istanbul. To je glavni brodski put za zemlje Crnog mora.

Pored Turske, Rumunija je neutralisala minu 28. marta nakon što su je ribari prvi uočili i prijavili pomorskim snagama.

U četvrtak su se ministri odbrane Turske, Bugarske, Gruzije, Poljske, Rumunije i Ukrajine sastali virtuelno na zahtev Turske da razgovaraju o pretnji.

"Na sastanku je naglašen značaj saradnje u Crnom moru za mir, mir i stabilnost, uključujući borbu protiv mina", naveo je turski ministar odbrane Akar u saopštenju.

Propagandni rat

Neki analitičari tvrde da su zalutale mine u Crnom moru deo propagandnog rata između Rusije i Ukrajine.

"Mislim da su ove zalutale mine deo ruske operacije za stvaranje neke zabune", rekao je Joruk Isik, geopolitički analitičar iz Istanbula i šef konsultantske kuće Bosforus obzerver.

"Rusija je možda bacila nekoliko pomorskih mina oko Bosfora, možda negde blizu Bugarske, da bi stigle do moreuza", rekao je on za Glas Amerike.

Prema Isiku, motivi Rusije uključuju odvraćanje pažnje posmatrača od njenih akcija u Ukrajini, jer je nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države i Nemačku, optužilo ruske snage za ratne zločine.

Isik kaže da je Rusija takođe možda koristila pomorske mine da Kijev dovede u "tešku poziciju u međunarodnoj areni" jer bi se zalutale mine pojavile, a Ukrajina bila optužena da ometa međunarodnu trgovinu u Crnom moru.

S druge strane, neki stručnjaci smatraju da je Ukrajina možda koristila pomorske mine da spreči ruske akcije i uvuče više međunarodnih aktera u rat, uključujući Tursku.

Turker Erturk, bivši komandant turske pomorske akademije, kaže da su ratni planovi Moskve uključivali amfibijsku operaciju u blizini Odese.

"Rusija nikada ne bi izabrala ništa što bi ograničilo ovu operaciju", rekao je Erturk za Glas Amerike.

Primarni cilj Ukrajine postavljanja mina na površinu, spekulisao je, bio bi da pokaže da je bezbedna plovidba Crnim morem nestala.

"Zalutale mine bi stvorile percepciju da ne postoji siguran prolaz u Bosforu, međunarodnom plovnom putu. Šta bi ova percepcija neizbežno izazvala? To bi pokrenulo međunarodne pomorske snage pod okriljem NATO, EU ili UN da odu u Crno more", rekao je Erturk.

"Ovo bi dovelo do 'de fakto' kršenja Montreuk konvencije. Meni to izgleda kao provokacija", dodao je Erturk.

Pomorski centar NATO sa sedištem u Londonu — zvanična veza između NATO i međunarodnog trgovačkog brodarstva — objavio je u ponedeljak savetodavno saopštenje u kojem se kaže da se "ne može isključiti opasnost od dodatnih plutajućih mina".

Obaveštajni podaci Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva od 3. aprila takođe upozoravaju da mine u Crnom moru "predstavljaju ozbiljan rizik za pomorsku aktivnost".

"Iako je poreklo takvih mina i dalje nejasno i sporno, njihovo prisustvo je skoro sigurno posledica ruske pomorske aktivnosti u toj oblasti i pokazuje kako ruska invazija na Ukrajinu utiče na neutralne i civilne interese", navodi se u izveštaju obaveštajnih službi Velike Britanije.

Turska ima kontrolu nad prolaskom pomorskih brodova kroz moreuz Bosfor i Dardanele prema Konvenciji iz Montrea iz 1936. godine.

Ribolov

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Turske zabranilo je 26. marta noćni ribolov do daljnjeg.

Ribari kažu da zbog zabrinutosti zbog plutajućih mina određuju osobu koja na prednjem delu čamaca kontroliše da li ima mina.

"Bojimo se da će nas zalutala mina pogoditi", rekao je za Glas Amerike Redžep Koč, koji je 38 godina radio kao ribar u istanbulskom okrugu Sarijer.

"Dok smo ranije posmatrali naš čamac da mu se ništa ne bi omotalo oko propelera, sada pokušavamo da obratimo pažnju na mine ako se sruše ili eksplodiraju", dodao je Koč.

Hilmi Hacaloglu, Umut Čolak i Ezel Sahinkaja učestvovali su u pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG