Linkovi

Ukrajina: Ruske snage miniraju područja iz kojih se povlače


Ukrajinka Marija Olhovska oplakuje oca koji je poginuo u ruskom raketnom napadu u predgrađu Kijeva (Foto: AP/Rodrigo Abd)
Ukrajinka Marija Olhovska oplakuje oca koji je poginuo u ruskom raketnom napadu u predgrađu Kijeva (Foto: AP/Rodrigo Abd)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je ruske vojnike da namerno miniraju područja u severnoj Ukrajini iz kojih se povlače ili ih potiskuju ukrajinske snage, dok je zamenica ministra odbrane navela da je "oslobođen" celi region Kijeva.

Ukrajina je saopštila da su njene trupe preuzele kontrolu nad više od 30 gradova i sela u području Kijeva od kako je Rusija ove nedelje objavila da će smanjiti operacije oko prestonice da bi se usredsredila na borbe na istoku.

"Na severu zemlje, osvajači odlaze. Sporo, ali primetno. U nekim mestima, potiskuju ih borbe. U drugim delovima, sami napuštaju pozicije", rekao je Zelenski u video obraćanju u subotu, ali nije izneo dokaze za svoje tvrdnje.

"Miniraju svu tu teritoriju. Kuće su minirane, oprema, čak i tela mrtvih ljudi", ustvrdio je Zelenski.

Kasnije je, u video obraćanju u subotu veče, rekao da ruska snage planiraju da osvoje istok i jug Ukrajine i kritikovao zapadne zemlje da Kijevu nisu dostavile dovoljno anti-raketnih sistema.

Guverner Černigova Vjačeslav Čaus u subotu je takođe optužio ruske trupe da postavljaju mine dok se povlače sa pozicija oko regionalne prestonice.

"Ima mnogo mina. Razbacane su po selima", rekao je Čaus na nacionalnoj televiziji.

Rusko Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtev za komentar koji je uputila agencija Rojters, koja nije mogla da iz nezavisnih izvora potvrdi tvrdnje ukrajinskog predsednika.

Hitne službe su u subotu poručile građanima u novooslobođenim zonama u regionu Kijeva da budu oprezni, navodeći da je više od 1.500 eksplozivnih naprava pronađeno za dan tokom pretrage sela Dmitrivka, zapadno od prestonice.

Zelenski je naveo da su u toku napori da se mine uklone i obezbede pogođena područja, ali je upozorio stanovnike koji su pobegli da se još ne vraćaju, uz poruku da je "i dalje nemoguće vratiti se normalnom životu".

U međuvremenu, zamenica ministra odbrane Hana Majlar navela je u objavi na Fejsbuku da su ukrajinske trupe ponovo preuzele kontrolu nad celokupnom teritorijom regiona Kijev.

"Celi region je oslobođen od osvajača", poručila je Majlar.

Agencija Asošijeted pres prenosi da su ukrajinske trupe zauzele pozicije u gradu Buča i aerodrom Antonov u Hostomelu, nakon što su ponovo preuzele kontrolu nad tom teritorijom od ruskih snaga. Reporteri AP-a videli su tela 6 civila na ulici i u dvorištu jedne kuće.

Ukrajinski vojnici su, uz podršku tenkova i oklopnih vozila, kablovima uklanjali tela sa ulice, u strahu da bi mogla da budu opasana eksplozivima.

Lokalni stanovnici saopštili su da su civile ubili ruski vojnici bez povoda.

Ukrajinski vojnici pored tela civila u Buči, predgrađu Kijeva (Foto:AP)
Ukrajinski vojnici pored tela civila u Buči, predgrađu Kijeva (Foto:AP)

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je u subotu da se smanjio intenzitet ruskih vazdušnih i raketnih napada, te da Moskva nastavlja da povlači jedinice na severu Ukrajine.

U subotu je, u ruskom vazdušnom napadu, oštećena pista i skladište goriva blizu grada Mirhorod u centralno-istočnom regionu Poltava, naveo je guverner Dmitro Lunin.

XS
SM
MD
LG