Linkovi

EU osudila "okrutnost" u Buči, ponudila Ukrajini brži početak procesa pristupanja


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Buči (Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenk)
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Buči (Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenk)

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da civilne žrte u ukrajinskom gradu Buča pokazuju "okrutnu stranu" ruske vojske i obećala da će pokušati da ubrza proces pristupanja Ukrajine Evropskoj uniji.

Tokom posete Buči, gde su forenzičari počeli da iskopavaju tela iz masovnih grobnica, fon der Lajen je bila vidno uznemirena prizorima u tom gradu gde su, prema navodima ukrajinskih zvaničnika, ruske trupe ubile stotine civila, prenosi agencija Rojters.

Rusija odbacuje optužbe da napada civile, a navode da su ruske snage pogubile civile u Buči naziva "monstruoznom prevarom".

Uoči posete zvaničnika EU Kijevu, oko 50 ljudi je poginulo, a veliki broj povređen, u raketnom napadu na železničku stanicu u istočnoj Ukrajini, koja je bila prepuna civila koji su pokušavali da pobegnu od ruske ofanzive.

Fon der Lajen je na konferenciji za novinae osudila "cinično ponašanje" onih koji su napisali "za našu decu" na oružju pronađenom blizu mesta napada.

Uz poruku da EU nikada neće moći da se žrtvuje koliko Ukrajina, fon der Lajen je Kijevu ponudila brži početak procesa pristupanja uniji.

Predala je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom uputnik, koji će činiti početnu tačku za odluku o članstvu i naglasila: " Neće, kao obično, biti potrebne godine da se formira mišljenje, već nedelje".

Zelenski je na konferenciji za novinare rekao da će proslediti odgovore za nedelju.

"Rusija će propadati ekonomski, finansijski i tehnološki, dok Ukrajina maršira ka evropskoj budućnosti", poručila je predsednica Evropske komisije koja je u Kijev došla da bi pružila moralnu i određenu finansijsku podršku Zelenskom.

Obećala je podršku Ukrajini da "iz rata izađe kao demokratska zemlja" i dodala da će u tome pomoći Evropska unija i drugi donatori. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao je da se nada da Brisel može da narednih nekoliko dana izdvoji dodatnih 500 milina eura za kupovinu oružja za Ukrajinu.

Zelenski navodi da je rat direktan napad ne samo na opstanak Ukrajine, već i bezbednost cele Evrope. Od Brisela traži da uradi više da bi kaznio Rusiju i da između ostalog zabrani uvoz ruske nafte i gasa, i primi Ukrajinu kao punu članicu.

XS
SM
MD
LG