Linkovi

EU i Britanija uvele sankcije Putinovim ćerkama


ARHIVA - Zastave Evropske unije ispred sedišta u Briselu (Foto: Reuters/Francois Lenoir)

Evropska unija uvela je sankcije ćerkama ruskog predsednika Vladimira Putina u u okviru novog paketa kaznenenih mera protiv Rusije.

EU je uvrstila Mariju Voroncovu i Katerinu Tihonovu na novi spisak pojedinaca suočenih sa zamrzavanjem imovine i zabranom putovanja. Putinove ćerke prethodno je sankcionisala Amerika. Sankcije ćerkama ruskog predsednika u petak je uvela i Velika Britanija.

Evropska unija u petak je formalno usvojila novi paket sankcija protiv Rusije, peti od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, koji obuhvata zabranu uvoza uglja, drveta, hemikalija i drugih ruskih proizvoda.

Usvojenim merama takođe se sprečavaju mnogi ruski brodovi i kamioni da ulaze na teritoriju EU, čime je dodatno poremećena trgovina, a zabranjene su i sve transakcije sa četiri ruske banke, među kojima je i VTB.

Zabrana na uvoz uglja će u potpunosti stupiti na snagu druge nedelje avgusta. Od petka se ne mogu potpisivati novi ugovori, dok će postojeći morati da budu raskinuti do druge nedelje avgusta, što znači da Rusija može do tada da dobija novac za izvoz uglja u EU.

"Najnovije sankcije usvojene su posle zverstava koje su ruske oružane snage počinile u Buči i drugim mestima pod ruskom okupacijom", naveo je u saopštenju visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

Iz Kremlja je pethodno saopšteno da su zapadne optužbe da su ruske snage počinile ratne zločine, pogubljenjem civila u Buči "monstruozna prevara" čiji cilj je da se diskredituje ruska vojska.

Prema procenama Evropske komisije, Rusija će izgubiti 8 milijardi eura profita godišnje samo zbog zabrane uglja. To je dvostruko više od onoga što je u utorak saopštila predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Uz ugalj, novim sankcijama EU zabranjuje se uvoz mnogih drugih proizvoda iz Rusije, među kojima su drvo, guma, cement, đubrivo, skupi morski plodovi kao što je kavijar, alkoholna pića poput votke. Ukupna vrednost uvoza procenjuje na 5,5 milijardi eura godišnje.

Brisel je takođe ograničio izvoz niza proizvoda u Rusiju, među kojima su gorivo za avione, kvantni kompjuteri, poluprovodnici, visoko-tehnološki elektronski uređaji, softveri i saobraćajna oprema - sve ukupne vrednosti od 10 milijardi eura godišnje.

Komisija je saopštila da je još 217 ljudi dodato na crnu listu, što znači da će im biti zamrznuta imovina i neće moći da putuju u članice EU.

Većina su politički lideri separatističkih regiona Luganska i Donjecka, ali su sankcionisani i biznismeni, političari i vojni zvaničnici bliski Kremlju, uključujući i direktora najveće ruske banke "Sberbanka". EU je od početka ruske invazije na Ukrajinu ukupno kaznila oko 900 ljudi.

XS
SM
MD
LG