Linkovi

SAD šalju antiraketni sistem i trupe u Slovačku, Ukrajini obećano novo oružje


ARHIVA - Nemački vojnici pripremaju tenk za transport ka Litvaniji, u bazi Bundesvera u Munsteru, severna Nemačka, 14. februara 2022.

Sjedinjene Države postaviće antiraketni sistem Patriot u Slovačkoj i u toj zemlji rasporediti američke trupe koje će upravljati tim sistemom, najavio je u petak američki sekretar za odbranu Lojd Ostin.

"Još nije utvrđeno koliko će dugo biti raspoređeni, ali nastavljamo da se konsultujemo sa slovačkom vladom o trajnijim rešenjima za protiv-vazdušnu odbranu", rekao je Ostin i dodao da će sistem stići narednih dana.

Velika Britanija će poslati Ukrajini dodatnu vojnu pomoć u vrednosti od 100 miliona funti (130 miliona dolara), najavio je u petak britanski premijer Boris Džonson, posle susreta u Londonu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Džonson, koji se prvi put sastao sa Šolcom u Dauning stritu, rekao je da su se dve zemlje saglasile da blisko sarađuju u oblasti energije da bi smanjile zavisnost Evrope od ruskih energenata. Takođe je obećao Ukrajini 800 anti-tenkovskih raketa, municiju , šlemove i drugu vojnu opremu.

Šolc je na konferenciji za novinare rekao da bi Nemačka mogla ove godine da okonča uvoz ruske nafte i dodao da će biti potrebno duže vremena da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa. Najavio je i da će Nemačka nastaviti da šalje oružje Ukrajini.

Nemački kancelar prethodno je odložio konačnu odluku o tome da li će Ukrajini biti isporučeni tenkovi, koji su joj neophodni za borbu protiv ruske vojske, uprkos pritisku nekoliko drugih najviših zvaničnika, potvrdile su četiri osobe upućene u ta događanja, piše Politiko.

Radi se o isporuci oko 100 tenkova, na čemu insistiraju vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek i ministarka spoljnih poslova Analena Berbok - oboje iz redova Zelenih - nakon što su zapadni saveznici zaključili da bi rat u Ukrajini mogao da traje mesecima, a možda i godinama.

Očekivalo se da će odlukao isporuci tenkova Ukrajini biti doneta ove sedmice, ali je to sada neizvesno jer Šolc smatra da se pre toga mora zauzeti zajednički stav sa zapadnim saveznicima.

"Pokrećemo sve što je ispravno i razumno", reko je kancelar Bundestagu u sredu na pitanje o isporukama tenkova. Ipak, Šolc je dodao da mu je važno da koordiniše među partnerima iz EU i NATO kako bi osigurao "da mi pružamo takvu vojnu podršku na isti način i da niko ne žuri napred — uključujući Nemačku".

"Verujem da je to upravo pitanje kako bi bila teška greška da Nemačka preuzme posebnu ulogu i poseban put", rekao je Šolc.

Ministri inostranih poslova NATO-a razgovarali su o vojnoj podršci Ukrajini u sredu i četvrtak, ali nisu ponudili nikakve detalje u vezi sa snabdevanjem tenkova.

Ranije su nemački zvaničnici isključivali isporuku složenije zapadne vojne opreme poput tenkova u Kijev — uprkos istorijskoj odluci Berlina u februaru da isporuči protivtenkovske i protivvazdušne rakete Ukrajini — uz obrazloženje da će biti potrebne nedelje ili meseci da se ukrajinski vojnici obuče da ih koriste.

Ipak, kako se činilo da će rat verovatno trajati duže, zvaničnici kažu da su počeli da razmatraju zalihe na bojnom polju koje bi Ukrajina mogla da iskoristi u kasnijoj fazi. Rusija se trenutno pregrupisuje, povlači snage iz Kijeva i verovatno planira veliku ofanzivu na istoku Ukrajine u narednim nedeljama, prenosi portal tvrdnje zapadnih zvaničnika

Kancelarkino oklevanje izazvalo je reakciju njegovih koalicionih partnera, Zelenih i liberalne Slobodne demokratske partije (FDP). Dok su se članovi kabineta do sada uzdržavali od kritika javnosti — Berbokova je samo nagovestila novinarima da je za isporuku naprednijih sistema oružja — poslanici su bili otvoreniji.

Ministri spoljnih poslova članica NATO u sredu su razgovarali o vojnoj pomoći Ukrajini i ni u jednom trenutku nije bio reči o isporuci tenkova, podseća FoNet.

Nemačka je na početku rata u Ukrajini odbacivala mogućnost da Kijevu isporučuje složenu vojnu opremu, između ostalog i tenkove, uz obrazloženje da bi ukrajinski vojnici morali mesecima da se obučavaju na njima.

Australija postala "Bušmastere", Slovačka S-300

Slovačka je dala Ukrajini protiv-vazdušni sistem S-300 da bi joj pomogla da se brani od ruske agresije, rekao je u petak slovački premijer Eduard Heger.

"Ukrajinska nacija hrabro brani svoju suverenu zemlju i nas", tvitovao je Heger.

Češka je poslala Ukrajini tenkove, raketne lansere i artiljeriju.

Australija je u petak uputila u Ukrajinu četiri oklopna vozila “Bušmaster”, pošto je prošle nedelje ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio pomoć Kanbere.

Oklopno volizo "Bušmaster" sa ukrajiskom zastavom na vratima čeka na ukrcavanje u avion C-17A u vojnoj bazi Amberlej, Australija, 7. aprila 2022.
Oklopno volizo "Bušmaster" sa ukrajiskom zastavom na vratima čeka na ukrcavanje u avion C-17A u vojnoj bazi Amberlej, Australija, 7. aprila 2022.

Premijer Australije Skot Morison najavio je da će u Ukrajinu stići 20 “Bušmastera”, čija je vrednost 37 miliona američkih dolara. Pored toga, Australija je odvojila 87 miliona dolara za vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, javlja AP.

XS
SM
MD
LG