Linkovi

Napadač polio ruskog nobelovca, nezavisnog novinara Muratova crvenom bojom


Dmitri Muratov, dobitnik Nobelove nagrade i ruski novinar, pravi telefonom selfi nakon što je napadnut i nakon što je poliven crvenom bojom u vozu. Fotografija je objavljena na Telegram profilu Nove gazete, 7. aprila 2022.
Dmitri Muratov, dobitnik Nobelove nagrade i ruski novinar, pravi telefonom selfi nakon što je napadnut i nakon što je poliven crvenom bojom u vozu. Fotografija je objavljena na Telegram profilu Nove gazete, 7. aprila 2022.

Dmitrij Muratov, glavni urednik jednog od vodećih ruskih nezavisnih listova Novaja gazeta, rekao je da ga je napao napadač koji je na njega bacio mešavinu crvene boje i acetona.

Muratov, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2021. sa filipinskom novinarkom Marijom Resom, bio je u četvrtak u vozu koji je krenuo iz Moskve za Samaru kada se napad dogodio.

Na fotografiji Muratova koju su novine objavile na Telegramu vide se njegova glava, košulja, ruke i šake prekrivene crvenom bojom.

Muratov je rekao da je napadač viknuo: "Muratov, za naše momke!"

On je o napadu govorio novom evropskom izdanju Nove gazete, rekavši da su ga jako pekle oči.

Novaja gazeta, vodeći nezavisni ruski list, obustavila je rad prošlog meseca nakon što je saopštila da je dobila upozorenja od ruskih vlasti.

List navodi da ga je Roskomnadzor dva puta upozorio, što znači da je državni regulator za komunikacije bio spreman za zatvaranje nezavisnog izdanja u pravnom postupku.

Ranije u četvrtak, novinari Nove gazete koji su pobegli iz Rusije usred tekućeg gušenja nezavisnog izveštavanja rekli su da su pokrenuli novi medij koji ima za cilj da pokriva vesti i dešavanja u Rusiji i širom sveta na ruskom i nekoliko drugih jezika.

Kiril Martinov, bivši urednik odeljenja za politička pitanja Nove gazete, biće glavni i odgovorni urednik Nove gazete Evropa, navodi se u saopštenju na njihovom sajtu.

"Znamo da imamo čitaoce širom sveta koji čekaju proverene informacije", navodi se u saopštenju.

"Zbog toga mi, novinari Nove gazete, koji smo bili primorani da napuste svoju zemlju zbog de facto stupanja na snagu zabrane zanimanja, sa zadovoljstvom objavljujemo da smo pokrenuli Novu gazetu Evropa — glasilo koje deli naše vrednosti i standarde".

U saopštenju se ne navodi gde će se nalaziti novine.

Rusija je postavila stroga ograničenja u pogledu načina na koji mediji mogu opisati rat koji je Moskva pokrenula u Ukrajini. Prema regulatoru, mediji moraju da prate zvanične vladine komunikacije za ono što Moskva naziva samo "specijalnom vojnom operacijom". Zabranjena je upotreba reči "rat" ili "invazija" u vezi sa borbama u Ukrajini.

Početkom marta, predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji predviđa kažnjavanje onih koji distribuiraju ono što se smatra "lažnim informacijama o ruskoj vojsci" u svojim izveštajima o Ukrajini zatvorskom kaznom od čak 15 godina.

Nekoliko drugih ruskih medija već je odlučilo da obustave rad umesto da se suoče sa teškim ograničenjima u pogledu onoga što mogu da izveštavaju, a Kremlj je takođe blokirao više stranih medija, uključujući RSE/RL i Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG