Linkovi

Guverner: 15 civila poginulo u ruskom granatiranju Harkova


Radnici ispred razorene zgrade u Harkovu (Foto: SERGEY BOBOK / AFP)
Radnici ispred razorene zgrade u Harkovu (Foto: SERGEY BOBOK / AFP)

Najmanje 15 civila poginulo je u ruskom granatiranju regiona Harkov u Ukrajini, saopštio je u utorak regionalni guverner Oleh Sinegubov.

Nakon višenedeljnog relativnog mira, ruske snage intenzivirale su napade na taj region. Sinegubov je rekao da je 6 soba stradalo u i oko Harkova, a još 6 u Čuhuivu, oko 40 kilometara jugoistočno od tog grada, dok je troje poginulo u Zoločivu, 40 kilometara severozapadno.

Ukrajina je u utorak izvestila i o teškim udarima u regionu Severodonjecka dok ruske snage pokušavaju da preuzmu potpunu kontrolu nad gradom na istoku zemlje. Regionalni guverner i ukrajinski generalštab saopštili su da su ruske snage osvojile nekoliko naselja blizu Severodonjecka i Lisičanska.

Portparol Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine rekao je na dnevnom brifingu da su borbe u Severodonjecku bile žestoke, a da Rusija izvodi i vazdušne udare i granatiranje ukrajinskih položaja.

Guverner Luganska Sergej Hajdaj izvestio je o žestokim borbama u hemijskoj fabrici Azot u Severodonjecku, gde se kriju ukrajinski borci i oko 500 civila.

Hajdaj je takođe rekao da su ruske snage donele "katastrofalno uništenje" gradu Lisičansk.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao je poteškoće u pokušaju da odbrani istočni region zemlje, ali je rekao da će ruske snage i dalje nailaziti na otpor Ukrajine.

"Tamo imamo najteže borbe. Ali tamo imamo svoje jake momke i devojke", rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju u ponedeljak, dodajući da "okupatori dobijaju odgovor na svoje akcije protiv nas".

Ranije u ponedeljak, Zelenski je optužio Rusiju da drži Afriku kao "taoca" blokiranjem isporuke pšenice i doprinoseći rastu cena hrane na kontinentu.

U video govoru liderima Afričke unije, Zelenski je rekao: "Ovaj rat može izgledati veoma dalek vama i vašim zemljama. Ali katastrofalno, rastuće cene hrane su ga već donele kući milionima afričkih porodica".

On je rekao da Ukrajina vodi "kompleksne pregovore na više nivoa" kako bi pokušala da okonča rusku blokadu ukrajinskih luka.

"Ali još nema napretka(...) Zato će globalna kriza hrane trajati sve dok traje ovaj kolonijalni rat", rekao je on.

Rusija poriče da namerno blokira izvoz pšenice iz Ukrajine i krivi sankcije koje su uvele zapadne zemlje za rast globalnih cena hrane.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nazvao je postupke Rusije "pravim ratnim zločinom". On je najvišim diplomatama EU okupljenim u Luksemburgu u ponedeljak rekao: "Nezamislivo je, ne može se zamisliti da milioni tona pšenice ostaju blokirani u Ukrajini, dok u ostatku sveta ljudi pate od gladi".

Takođe u ponedeljak, američka ministarka finansija Dženet Jelen i kanadska ministarka finansija Kristija Frilend sastale su se u Torontu da razgovaraju o sankcijama i drugim načinima za jačanje ekonomskog pritiska na Rusiju.

Jelen je na početku sastanka rekla da takođe raditi zajedno na povećanju proizvodnje energije kako bi se suprotstavili visokim cenama gasa i energije.

Neke informacije u ovom izveštaju stigle su iz Asošiejted presa, Rojters i agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG