Linkovi

Džonson: Rusija trpi "teške gubitke" u Ukrajini


Britanski premijer Boris Džonson rukuje se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom posete Kijevu (Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP)
Britanski premijer Boris Džonson rukuje se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom posete Kijevu (Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Britanski premijer Boris Džonson rekao je u petak tokom iznenadne posete Kijevu da "svi dokazi" ukazuju na to da ruske snage "trpe teške gubitke u ljudstvu" u invaziji na Ukrajinu.

“U potpunosti razumem zašto vi i vaš narod ne možete da pristanete na kompromis sa Putinom zato što ako Ukrajina pati, ako ukrajinske snage pate, onda moram da vam kažem da postoje svi dokazi da su same Putinove trupe pod ogromnim pritiskom i trpe teške gubitke", rekao je Džonson.

Džonson je takođe obećao nastavak vojne pomoći Ukrajini i obuku za novu vojnu opremu, ali nije precizirao o kojoj opremi je reč.

"Sa vama smo da bi smo vam obezbedili stratetšku otpornost koja će vam biti potrebna", poručio je Džonson na konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Takođe je najavio da će Britanija raditi sa Ukrajinom da se odblokira izvoz žita preko Crnog mora koje je, kako je naveo, "talac" ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ovo je druga poseta britanskog lidera Kijevu od početka rata, i to na dan kada je Evropska komisija preporučila da se Ukrajini odobri status kandidata za članstvo o Evropskoj uniji, što je simbolični podsticaj za zemlju koja se bori protiv ruske invazije u kojoj ginu civili, dok su gradovi sravnjeni sa zemljom.

Džonson je u Ukrajinu došao sa obećanjem da će Britanija voditi program koji bi, kako je saopšteno, mogao da obuči do 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana na nepoznatim lokacijama izvan zemlje.

Britanska vlada saopštila je da bi "međunarodni partneri bili pozvani da budu domaćini" programa za koji Džonson tvrdi da bi mogao da "preokrene situaciju u ratu". Ukrajina trpi velike gubitke u borbama za istok zemlje.

Najnovija podrška koju evropski saveznici pružaju Ukrajini predstavlja još jedan neuspeh ruskog predsednika koji je rat pokrenuo pre gotovo četiri meseca u nadi da će susednu zemlju distancirarati od Zapada i približiti je ruskoj sferi uticaja, ocenjuje agencija Asošijeted pres.

Putin je u petak ponovo pravdao rat i tvrdio da je invazija bila neophodna da bi se zaštitili delovi istočne Ukrajine koje kontrolišu proruski pobunjenici i da bi se osigurala bezbednost same Rusije.

Džonson je posetio Kijev dan nakon što su u ukrajinskoj prestonici boravili lideri Nemačke, Francuske, Italije i Rumunije koji su obećali da će podržati ukrajinsku borbu, ne tražeći od nje da pristane na teritorijalne ustupke Rusiji.

"Dva meseca posle moje poslednje posete, ukrajinska izdržljivost, odlučnost i otpor su snažniji nego ikada i znam da će ta nesalomiva hrabrost dugo nadživeti ambicije predsednika Putina", poručio je britanski premijer.

Džonson je rekao da će njegova vlada intenzivirati sankcije protiv Rusije. Pozdravio je izdržljivost Ukrajinaca i "kako se život vraća na ulice" Kijeva, ali i primetio da se "samo nekoliko sati" od prestonice "nastavljaju varvarski napadi".

"Gradovi i sela se pretvaraju u ruševine", naglasio je Džonson.

Zelenski je pozdravio Džonsonovu posetu i na Telegramu poručio: "Imamo zajednički stav o pokretu ka ukrajinskoj pobedi. Zahvalan sam zbog snažne podrške".

XS
SM
MD
LG