Linkovi

Ruski novinar prodaje Nobelovu nagradu kako bi pomogao ukrajinskoj deci


Novaya Gazeta editor Dmitry Muratov at the Ekho Moskvy (Echo of Moscow) radio station live broadcast in Moscow, Russia, Oct. 8, 2021. He plans to auction off his medal to raise funds for children displaced by the invasion of Russian forces.
Novaya Gazeta editor Dmitry Muratov at the Ekho Moskvy (Echo of Moscow) radio station live broadcast in Moscow, Russia, Oct. 8, 2021. He plans to auction off his medal to raise funds for children displaced by the invasion of Russian forces.

Koja je cena mira?

Na to pitanje bi moglo delimično da se odgovori u ponedeljak uveče kada ruski novinar Dmitrij Muratov proda na aukciji svoju medalju za Nobelovu nagradu za mir. Prihod će ići direktno UNICEF-u i njegovim naporima da pomogne deci raseljenoj zbog rata u Ukrajini.

Muratov, koji je nagrađen medaljom od zlata u oktobru 2021, pomogao je u osnivanju nezavisnog ruskog lista Novaja gazeta i bio glavni urednik publikacije kada je ona ugašena u martu usred pritiska Kremlja na novinare i javnog neslaganja nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Muratov planira da svoju nagradu proda na aukciji, pošto je već najavio da će prateću novčanu nagradu od 500.000 dolara donirati u dobrotvorne svrhe. Ideja donacije je, kako je rekao, "da se deci izbeglicama pruži šansa za budućnost".

U intervjuu za Asošijeted pres, Muratov je rekao da je posebno zabrinut za decu koja su ostala siročad zbog sukoba u Ukrajini.

"Želimo da im vratimo budućnost", rekao je on.

On je dodao da je važno da međunarodne sankcije uvedene Rusiji ne sprečavaju da humanitarna pomoć, poput lekova za retke bolesti i transplantaciju koštane srži, stigne do onih kojima je potrebna.

"To mora da bude primer koji treba slediti tako da ljudi prodaju svoju vrednu imovinu na aukciji kako bi pomogli Ukrajincima", rekao je Muratov u video snimku koji je objavila firma Heritidž aukšens (Heritage Auctions), koja se bavi prodajom, ali ne uzima nikakav udeo u prihodu.

Muratov je prošle godine podelio Nobelovu nagradu za mir sa novinarkom Marijom Resom sa Filipina.

Priznanje za istrajnost

Dvoje novinara, od kojih je svaki dobio svoju medalju, odlikovani su borbu za očuvanje slobode govora u svojim zemljama, uprkos napadima i maltretiranju od strane njihovih vlada, pa čak i pretnji smrću.

Muratov je bio veoma kritičan prema ruskoj aneksiji Krima 2014. i ratu koji je pokrenut u februaru zbog kojeg je skoro pet miliona Ukrajinaca pobeglo u druge zemlje radi bezbednosti, stvarajući najveću humanitarnu krizu u Evropi od Drugog svetskog rata.

Nezavisni novinari u Rusiji bili su pod lupom Kremlja, ako ne i direktne mete vlade. Otkako je Putin došao na vlast pre više od dve decenije, ubijeno je skoro dvadesetak novinara, uključujući najmanje četvoricu koji su radili za Muratovljev list.

Muratov je u aprilu rekao da je napadnut crvenom bojom dok je bio u ruskom vozu.

Muratov je otputovao iz Rusije u zapadnu Evropu u četvrtak kako bi došao u Njujork, gde će licitacije uživo početi u ponedeljak popodne.

Ponude na internetu su počele 1. juna da bi se poklopile sa obeležavanjem Međunarodnog dana deteta. Nadmetanje uživo u ponedeljak pada na Svetski dan izbeglica.

Od ponedeljka rano ujutru, najviša ponuda je bila 550.000 dolara. Očekuje se da će kupoprodajna cena rasti, verovatno u milionima.

To je odlična ponuda, rekao je Džošua Beneš, glavni strateški direktor za Heritidž aukšens. "Nema svako na svetu Nobelovu nagradu na aukciji i nije svaki dan u nedelji dan kada Nobelova nagrada pređe na aukcijski blok".

Jedinstven predmet, jedinstvene okolnosti

Od svog osnivanja 1901. godine, bilo je skoro 1.000 dobitnika Nobelovih nagrada u čast dostignuća u fizici, hemiji, fiziologiji ili medicini, književnosti i unapređenju mira.

Najviše plaćena medalja Nobelove nagrade bila je 2014, kada je Džejms Votson, koji je za zajedničko otkriće strukture DNK dobio Nobelovu nagradu 1962, prodao svoju medalju za 4,76 miliona dolara. Tri godine kasnije, porodica njegovog saprimaoca, Frensisa Krika, dobila je 2,27 miliona dolara na licitaciji koju je vodila Heritidž aukšens, ista kompanija koja sada prodaje Muratovljevu medalju.

Pretopljeno, 175 grama 23-karatnog zlata sadržanog u Muratovovoj medalji vredelo bi oko 10.000 dolara.

Tekući rat i međunarodni humanitarni napori da se ublaže patnje pogođenih u Ukrajini sigurno će podstaći interesovanje, rekao je Beneš, dodajući da je teško predvideti koliko bi neko bio spreman da plati za medalju.

"Mislim da će u ponedeljak sigurno biti nekog uzbuđenja", rekao je Beneš. "To je tako jedinstven predmet koji se prodaje pod jedinstvenim okolnostima... značajan čin velikodušnosti i tako značajna humanitarna kriza".

Zvaničnici Muratova i Heritidža rekli su da čak i oni koji nisu učestvovali u nadmetanju i dalje mogu pomoći doniranjem direktno UNICEF-u.

Novinski autor Endru Kajtel učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG